Drogová chobotnica mala chápadlo aj na Slovensku. Vyšiel ďalší článok, na ktorom pracoval zavraždený novinár Ján Kuciak

    0
    Spomienka na zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú (Autor: TASR)

    Podľa článku, na ktorom okrem Jána Kuciaka pracovali aj novinári z Česka a Talianska, sa mal kokaín z Kolumbie dovážať do Európy v kontajneroch s ovocím. Za celým dovozom stála talianska rodina Aquinovcov, ktorí sa mali do Belgicka presťahovať v druhej polovici 20. storočia. Najvýznamnejšia osoba v celom biznise bol Silvio Aquina, ktorý je hlavnou postavou v celom príbehu na portáli Aktuality.sk.

    Prostredníctvom dovozu ovocia pašovanie drog efektívne maskovali, pretože colníci kontajnery s ovocím nekontrolujú pre rýchle kazenie potraviny. Na dovoz mali využívať belgický prístav Maasmechelen, ktorý leží na belgicko-holandských hraniciach. „Kartel mohol v priebehu pár minút voľne prekračovať hranice medzí Belgickom a Holandskom, čo polícii komplikovalo prácu,“ uvádzajú autori.

    Slovenská manželka

    V článku sa uvádza, že Silvio Aquina mal za manželku Slovenku Silviu Liškovú. Tá o jeho biznise s drogami údajne vedela a bola pri tom, keď ho v roku 2015 zastrelili. Ukázala mu krásy Slovenska, zobrala ho do Starej Lesnej, kde si kúpili hotel, cez ktorý mali prať špinavé peniaze. Nehnuteľnosť, ktorú získali, predtým patrila človeku blízkemu Alexandrovi Rezešovi (bývalý spolumajiteľ Východoslovenských železiarní a neskôr minister vo vláde Vladimíra Mečiara). Okrem toho si v tatranskej obci stavali luxusnú vilu, ktorá je takmer hotová a v katastri je napísaná na Silviu Liškovú.

    Manželka bývalého bosa drogového kartelu má aj vlastnú firmu Silvis. „Spoločnosť je stále aktívna a riadi ju spolu so svojím bratom Borisom. Hoci táto spoločnosť nemá ani webovú stránku, jej ročné tržby boli v roku 2017 podľa databázy Finstatu vyše 1,6 milióna eur.“

    Zastrelenie bosa skupiny

    Belgickí policajti sledovali skupinu takmer osem mesiacov, pričom prišli na niekoľko komplicov, ktorí im pomáhali prepašovať “tovar” bez toho, aby sa skontroloval. Malo ísť o Sabine Nestorovú, zapisovateľku pre belgického dovozcu ovocia a Marunisa Simonsa, bývalého prístavného robotníka, ktorý robil priamo na móle.

    Silvia Aquinu viackrát zatkli za drogovú trestnú činnosť. Posledný proces s ním bol v roku 2015, no jeho konca sa šéf kartelu nedočkal. Pár dní pred výsluchom ho zavraždili počas výletu so svojou manželkou Silviou. V zalesnenej oblasti ho mali uniesť členovia bosenského klanu Hamidovičovcov a dostať od Aquinu peniaze za dodávky kokaínu. To sa im nepodarilo, a tak sa ho zbavili. Silvia Lišková utrpela poranenia na tvári. Smrť bosa však dodávky narkotík neochromilo.

    - Reklama -