Kiska a Zeman poďakovali zakladateľom československého štátu

    0
    Prezidenti ČR a SR v Topoľčiankach (Autor: TASR)

    Podľa Zemana sa stretnú obaja prezidenti ešte štyrikrát. “Čaká nás stretnutie prezidentov Vyšehradskej štvorky na Štrbskom plese, stretneme sa vo Vladislavskej sále Pražského hradu i v Martine, pod podmienkou, že tam nebude Marian Kotleba,” povedal Zeman. Posledným stretnutím bude jarná návšteva slovenského prezidenta v Lánoch, ktorá bude jeho rozlúčkovou návštevou vo funkcii prezidenta. 

    Prezidenti počas návštevy v Topoľčiankach položili kytice pri soche T. G. Masaryka a podpísali pamätné listy pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky. “Ak by sa to vtedy neudialo, dnes by Slovensko v tej forme, ako ho poznáme, neexistovalo. Pred 100 rokmi zakladatelia československého štátu Masaryk a Milan Rastislav Štefánik dovŕšili svoje úsilie o to, aby sme mali svoj štát, svoje územie a svoju štátnosť. Môžeme sa im len poďakovať za to, čo v danom období spravili, a nebolo to jednoduché,” zhodnotil Kiska.

    Zámok v Topoľčiankach je národnou kultúrnou pamiatkou. Ako letné sídlo prezidentov Československej republiky slúžil v rokoch 1923 až 1951. Práve Masaryk bol v Topoľčiankach častým hosťom. Prvýkrát prišiel na zámok v roku 1923 a potom ho navštevoval pravidelne každé leto až do roku 1933, neskôr mu to už nedovoľoval jeho zdravotný stav. Prvý československý prezident prijímal na zámku rôzne diplomatické návštevy a členov vlády na čele s jej predsedom. Už 19 dní po Masarykovej smrti bol odhalený pomník na lúke pod hradom Hrušov, ktorý rád navštevoval. Pomník stojí na rovnakom mieste dodnes. Socha T. G. Masaryka v životnej veľkosti zdobí vstupnú halu kaštieľa. V pôvodnom stave zostal zachovaný aj prezidentský apartmán. V pracovni je starý telefónny zoznam Prahy a stôl, za ktorým prezident úradoval.

    Pobyty Masaryka v obci pripomína aj jeho osobný koč v Národnom žrebčíne, ktorý sa po rozsiahlej rekonštrukcii vrátil do Topoľčianok v júli minulého roka. Koč rekonštruovala poľská firma, ktorá ho vrátila do pôvodnej podoby pri zachovaní technologických postupov a materiálov, ktoré sa používali v minulosti. Zrenovované bolo aj čalúnenie a tmavomodrý zamatový tapacírung interiéru kupé, ktorým sa prezident pravidelne vozieval zo železničnej stanice v Zlatých Moravciach do Topoľčianok.  

    - Reklama -