Záujem Slovákov o zdieľanú ekonomiku rastie. Odvetvie má však zatiaľ minimálne príjmy

    0
    Taxislužba Uber, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Využívanie služieb zdieľanej ekonomiky je doménou najmä mladších vekových kategórií. Z prieskumu Slovenskej sporiteľne vyplýva, že viac ako polovica detí a mladých ľudí (55 %) využíva služby viacerých bezplatných aplikácií prostredníctvom mobilného telefónu. “Zdieľaná ekonomika sa realizuje prioritne online. Je to veľmi rýchle a jednoduché. Prostredníctvom rôznych aplikácií si ľudia dokážu zavolať taxík, zohnať stráženie detí či rezervovať si ubytovanie kdekoľvek na svete, a to v priebehu niekoľkých minút,” skonštatovala analytička sporiteľne Lenka Buchláková.

    Slováci najčastejšie využívajú služby zdieľanej ekonomiky v doprave a ubytovaní. Väčšinou ide o zahraničné platformy, ktoré fungujú aj na Slovensku. “Veľkosť zdieľanej ekonomiky v rámci Európskej únie dosiahla v roku 2016 úroveň 26,5 miliardy eur. To predstavuje 0,17 % hrubého domáceho produktu Únie. Odvetvie v tom čase zamestnávalo 394.000 ľudí,” vyčíslila Buchláková.

    Podľa posledných odhadov Inštitútu finančnej politiky podiel zdieľanej ekonomiky je na Slovensku menší ako 0,01 % HDP. Odvetvie zdieľanej ekonomiky má však veľký potenciál do budúcnosti aj na Slovensku, preto sa odhaduje, že príjmy z neho budú narastať.

    Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat si 16 % Slovákov v roku 2017 objednalo prostredníctvom internetu alebo mobilnej aplikácie ubytovanie od inej osoby. Ide o najvyššie číslo v rámci krajín V4. Pre porovnanie, vlani tak urobilo len 5 % Čechov a len 8 % Rakúšanov.

    Platformy zdieľanej ekonomiky využívajú v rámci Únie najčastejšie Francúzi, Briti, Poliaci, Španieli, Nemci, Taliani či Dáni. Európska komisia uvádza, že v roku 2016 fungovalo 651 platforiem, ktoré boli založené v niektorom zo štátov Únie.

    - Reklama -