Gašpar je ako bumerang. Jeho post na ministerstve vnútra je nonsens, kritizuje Blahová

    0
    Natália Blahová (Autor: TASR)

    „Bývalý policajný prezident Gašpar je ako bumerang. Nech ho hodíte ktorýmkoľvek smerom, on sa vráti. Stotisícový dav skandoval za jeho odstúpenie, no on si z toho hlavu nerobil,“ píše vo svojom blogu pre portál dennikn.sk. Ako uvádza, nikto ho nedokázal prinútiť odísť, až terajší premiér Peter Pellegrini a to až vtedy, keď situácia bola neúnosná.

    Natália Blahová kritizuje najmä to, že sa stal poradcom ministerky vnútra v oblasti sociálne vylúčených komunít. „Ak by na ministerstve vnútra vedeli pociťovať hanbu, tak by ich fackovala iba pri myšlienke na niečo také. Urobili totiž capa záhradníkom,“ dodáva.

    Dva sporné prípady

    Ako uvádza, ešte v čase, keď zastával funkciu prezidenta Policajného zboru, mu bývalá verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová venovala dve mimoriadne správy. V nich mala žiadať, aby polícia pod jeho vedením upustila od protiprávneho konania v sociálne vylúčených komunitách.

    Jedna z nich bola napísaná v roku 2016 a venovaná údajnému zatváraniu ľudí práve z daných komunít do protizákonných kobiek. Podľa jej zistení mali byť kobky „bez náležitého vybavenia, kde týchto ľudí drží bez akéhokoľvek úradného poverenia, zatykača či súdneho rozhodnutia. Kobka nie je vybavená toaletou ani kamerou tak, ako by mala byť CPZ“, píše saskárka.

    V daných priestoroch mali byť ľudia aj 24 hodín pripútaní o hák v stene. „Po prepustení z takejto kobky jednému zadržanému diagnostikoval lekár rozsiahle hematómy na pravej a ľavej ruke, na tvári, v oblasti obličiek a zo zadnej strany stehien, zlomeniny viacerých rebier, zlomeninu priečnych výbežkov stavca a zlyhanie obličiek,“ dodáva Blahová s tým, že podľa Dubovcovej bol porušený článok tri Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd Ústavy Slovenskej republiky. Ten hovorí, že je zakázané mučiť alebo podrobiť človeka krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu, alebo trestu, pričom Tibor Gašpar údajne nereagoval na výzvy bývalej ombudsmanky.

    Moldava nad Bodvou

    Blahová rovnako poukazuje aj na prípad v Moldave nad Bodvou. „Išlo o zásah proti rómskej komunite v Moldave nad Bodvou, kde policajti nevybavení súdnym príkazom protizákonne vstupovali do obydlí občanov, vyťahovali odtiaľ ľudí a bili ich. Napriek vážnemu porušeniu zákonov a medzinárodných dohovorov policajná inšpekcia tento postup odobrila,“ vysvetľuje s tým, že Dubovcová tomuto prípadu venovala mimoriadnu správu, na ktorú tiež exprezident Policajného zboru nereagoval.

    Podľa Blahovej je práve z týchto prípadov zrejmé, že je absolútny nonsens, ak post poradcu Denisy Sakovej pre sociálne vylúčené komunity bude zastávať práve Tibor Gašpar. „Človek, ktorý nerešpektuje zákony, ústavu ani medzinárodné dohovory a obzvlášť vo vzťahu k zraniteľnej skupine obyvateľstva, mal byť už dávnu na smetisku dejín. Prinajmenšom. Na Slovensku z neho bude poradca pre sociálne vylúčené komunity. Absurdné divadlo pod vedením strany Smer-SD, zdá sa, nemá konca,“ dodáva na záver.

    Gašpar: Za krokmi, ktoré som spravil, si stojím

    Tibor Gašpar sa k rozhodnutiu Denisy Sakovej vyjadril v rozhovore pre ParlamentnéListy.sk. V ňom uviedol, že má množstvo skúseností o bezpečnosti v sociálne vylúčených komunitách, pričom si stojí za všetkými krokmi, ktoré spravil.

    „Pokiaľ bude politické rozhodnutie ministerky také, že budeme pokračovať v súlade s doteraz rozpracovanými projektmi, tak sa bude na nich pracovať. Ja názory nemením a stále si myslím, že je nutné prijímať konkrétne opatrenia, či už v systematizačných zmenách, alebo zmenách v zákonoch, ktoré môžu pomôcť vyriešiť situáciu v sociálne vylúčených skupinách. Mám presnú predstavu, čo môže robiť polícia, aj keď je tento problém širší a treba ho riešiť sociálne, vzdelávacími aktivitami atď.,“ uviedol.

    Rovnako sa vyjadril aj k zásahu v Moldave nad Bodvou. Danú akciu neorganizoval on ako policajný prezident a nevidí dôvod, prečo by sa k problematike sociálne vylúčených komunít nemohol vyjadrovať. A to z dôvodu, že zatiaľ neboli preukázané pochybenia napriek tomu, že sa k tomu vyjadril Ústavný súd SR.

    - Reklama -