Kiska počas 50. výročia okupácie dovolenkoval

    0
    Andrej Kiska počas príhovoru k roku 1968 (Autor: Reprofoto/Facebook: Andrej Kiska)

    Dopoludnia sa premiér Peter Pellegrini spolu s Andrejom Dankom a zákonodarcami stretli pred Univerzitou Komenského v Bratislave, konkrétne jej filozofickou fakultou, kde počas okupácie zabili troch ľudí. Uctili si stovky obetí a celý deň sa zúčastňovali rôznych udalostí, medzi nimi však chýbal prezident Andrej Kiska. Ten sa k Slovákom aj Čechom prihovoril iba prostredníctvom príhovoru a aj ten mal byť dopredu nahraný. Údajne má byť podľa portálu pluska.sk v tomto čase na dovolenke.

    Všetci traja ústavní činitelia venovali výročiu príhovor, v ktorom odsúdili nielen okupáciu, ale aj zničenie snahy o zavedenie reforiem v socializme. Na stránke hlavy štátu figurovala iba správa, že Andrej Kiska prednesie v utorok 21. augusta príhovor o 19.50 h. V ostatné dni nie je vypísaný žiadny oficiálny program. Údajne má byť na rodinnej dovolenke v Španielsku, a teda sa počas výročia nenachádzal na území Slovenska.

    Kritiku za podobnú situáciu si prezident vyslúžil aj po tom, ako po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice ostal na rodinnej lyžovačke v Rakúsku. Napriek tomu, že sa o skutku písalo od pondelka, on sa k situácii vyjadril až v piatok 2. marca.

    Prosba prezidenta

    Vo svojom utorňajšom príhovore sa ľudu prihováral zo Sliača, odkiaľ po dlhých 23 rokoch odišli poslední vojaci Sovietskeho zväzu. „Zanechali za sebou zdevastovanú krajinu, zdemolované byty, ale najmä zmarenú nádej na zmenu v roku 1968,“ povedal s tým, že je povinnosťou demokratických politikov, aby chránili našu slobodu a rozhodovali o našej budúcnosti tak, aby ju nezlomila žiadna hrubá sila.

    Vo svojom príhovore zdôraznil, že viac ako polovica obyvateľov Slovenska odsudzuje inváziu vojsk Varšavskej zmluvy, ale nájdu sa aj takí, ktorí o temnej minulosti Československa nič nevedia. „Prosím preto rodičov, učiteľov, príbuzných, ako aj pamätníkov, aby si v tieto dni našli chvíľku času a s mladšími ľuďmi a deťmi sa podelili o svoje poznatky a skúsenosti. Aby im priblížili časy nádeje, ale aj chvíle zrady, zúfalstva a poníženia. Spomenuli si na obete okupácie i zásadnú zmenu, akú nám priniesol november 1989. Aby sme im pomohli pochopiť, že slová ´nikdy viac´ znamenajú nielen odhodlanie, ale vyžadujú si rozumné, zodpovedné rozhodnutia, ktoré túto túžbu naplnia obsahom,“ uviedol prezident. 

    - Reklama -