Prednosta neurochirurgickej kliniky poukázal na dvojaký meter čakacích listín pacientov. Hazard s ľudským zdravím nestrpíme, podávame trestné oznámenie, uviedla Cigániková

    0
    Poslankyňa NR SR za SaS Jana Cigániková (Autor: df)

    Má o tom informovať list anonymne zaslaný poslancom parlamentného výboru, rovnako aj portálu etrend.sk, ktorý poskytol o tom informácie. Podpísaný pod ním má byť sám prednosta Šteňo, ktorého vedenie obviňovalo z bossingu a mobbingu. Podľa významného neurochirurga majú byť za touto aktivitou práve nezrovnalosti v čakacích zoznamoch, na ktoré viackrát upozornil.

    Údajne majú pacienti s ľahšími diagnózami čakať menej ako tí, ktorí majú vážnejší alebo porovnateľný zdravotný stav. Túto skutočnosť mal zistiť pri jednej námatkovej kontrole. Ako príklad uviedol prípad, keď jeden pacient s nádorom na mozgu, ktorý sa javil ako zhubný, čakal na operáciu 35 dní, kým druhý s podobným zdravotným stavom až dva roky. Toto čakanie spôsobilo, že časom sa nádor na mozgu zväčšil a už si vyžadoval onkologickú liečbu.

    Čakacie listiny v tom čase manažoval vtedajší primár Róbert Illéš, ktorý pôsobil ako zástupca prednostu Šteňa. Ako dodal, práve jeho meno figurovalo na čakacích listinách u pacientov s ochorením chrbtice, rovnako aj názov súkromného zdravotného zariadenia Neuroill, ktorý patrí manželke Illéša a odkiaľ posielali pacientov.

    „Približne dve tretiny (63 percent) zo všetkých pacientov boli v čakacej listine zaradené dlhšie ako 1,5 roka, pričom z podskupiny označenej ako ´Neuroill´ a ´prim. Illéš´ bola zaradená v čakacej listine dlhšie ako 1,5 roka len približne jedna pätina (22,5 percenta) pacientov,“ píše sa v liste. Ako však dodal, nevie vylúčiť, že sa v súkromnom centre mohli teoreticky kumulovať pacienti v horšom zdravotnom stave. Podľa Šteňa sa dvojaký meter na čakacie listiny týkal pacientov s ochoreniami chrbtice.

    Prvé pochybenia

    „Uvedené zlyhania pri manažmente pacientov s ochoreniami mozgu považujem najskôr za výsledok nedbanlivého a hrubo nedostatočného manažmentu čakacích listín NCHK prim. Illéšom, osobne neverím, že šlo o vedomé konanie,“ uviedol s tým, že prvé pochybenia z jeho strany boli na prelome rokov 2017 a 2018. Vtedy mu mala hovorkyňa UNB poslať otázky od týždenníka PLUS 7 dní o počte pacientov v čakacích listinách.

    Mal na ne odpovedať ten, kto ich má v kompetencii, a teda primár Illéš, ktorý však na ne neposkytol odpovede. Po zverejnení daného článku sa mala vykonať kontrola čakacích listín, ktorú nariadilo vedenie UNB, na ktorej sa podieľal aj samotný prednosta. Ako ďalej uvádza, zistil, že pri kontrole nezistili závažnejší problém, a preto rozposlal list Rade riaditeľov UNB, ministerstvu zdravotníctva a iným kompetentným orgánom.

    Následne sa mala voči nemu spustiť štvavá kampaň, na ktorej čele bol primár Illéš a neurochirurg Andrej Džubera. Tí mali zbierať podpisy pod petičné hárky. Následne mal celý priebeh udalostí zhrnúť na stretnutí zamestnancov kliniky s vedením UNB, po čom podal Illéš výpoveď.

    SaS: Podávame trestné oznámenie

    „Všetci členovia zdravotníckeho výboru parlamentu dostali list prednostu neurochirurgickej kliniky na Kramároch, v ktorom opísal niečo, z čoho mám ešte teraz hrôzu. Na tejto neurochirurgickej klinike vraj existujú dvojité čakacie zoznamy a všetko nasvedčuje tomu, že pacienti súkromnej kliniky sú uprednostňovaní. Pacienti s nádormi spoliehajúci sa na starostlivosť lekárov boli zrejme posielaní na operácie v nesprávnom poradí. Ťažšie prípady sa na operácie podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, dostávali až po tých ‚ľahších‘. Toto malo za následok zhoršovanie ich stavu a ohrozovanie životov,“ píše v stanovisku SaS Jana Cigániková.

    Dodala, že nestrpia hazardovanie so životmi pacientov a preto podávajú trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu a rovnako neoznámenia trestného činu, a žiada uskutočnenie poslaneckého prieskumu na neurochirurgii. To v liste žiadal aj prednosta kliniky Andrej Šteňo. Ako ďalej uvádza, považuje za „absolútny vrchol“, keď skutočne došlo  k nezvládnutému manažovaniu. „V trestnom oznámení sa pýtam, kto filtruje pacientov? Kto rozhoduje o tom, kedy bude operovaný ten-ktorý pacient? A na základe čoho?”

    Cigániková rovnako vyzvala  Univerzitnú nemocnicu Bratislava, aby okamžite urobila poriadok v čakacích listinách na zákroky, aby si pacienti vedeli odkontrolovať termín plánovanej operácie alebo dôvod jej posunutia.

    - Reklama -