Babiš: Česko a Slovensko majú spoločný záujem, aby európsky projekt fungoval

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    “My určite máme spoločné názory a máme záujem, aby európsky projekt fungoval. Vďaka tomu máme mier, ale musíme sa vrátiť k tým štyrom pôvodným slobodám – voľný pohyb osôb, tovaru, kapitálu, služieb. Nie je možné, aby naši prepravcovia boli limitovaní, alebo naše firmy, ktoré pracujú v zahraničí, mali iné podmienky ako lokálne firmy,” povedal Babiš v úvodnom príhovore.

    Spoločné vládne rokovanie v Košiciach sa týka aj stredajšej a štvrtkovej (19.-20.9.) neformálnej vrcholnej schôdzky EÚ v Salzburgu, ktorej témou bude okrem iného migračná politika. “Musíme jasne hovoriť naše názory na európsky rozpočet, ktorý mne osobne sa vôbec nepáči, alebo na Frontex (agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž), ktorý podľa môjho názoru nepotrebujeme,” skonštatoval.

    Spoluprácu Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska v rámci V4 označil Babiš za perfektnú. “Všetci štyria premiéri vystupujeme ako jeden blok, ktorý zastupuje 65 miliónov ľudí, a aj keď sme – povedzme – menšie štáty, to neznamená, že nemáme jasné návrhy a myšlienky,” povedal český premiér.

    Pripomenul ďalej, že v Košiciach ide v poradí už o šieste stretnutie oboch vlád, tento rok aj v súvislosti s významnými výročiami slovensko-českej vzájomnosti. Je podľa neho dôležité, že táto tradícia pokračuje, rovnako ako aj spoločné oslavy 100. výročia založenia Československa. 

    “Tešíme sa, že pán premiér (Pellegrini) príde do Prahy 27. októbra, a my sa zase tešíme, že prídeme do Tatier 30. októbra,” dodal.

    Aj keď sa spoločný štát rozdelil, majú obe krajiny podľa Babiša k sebe najbližšie, o čom svedčia aj vzájomné ekonomické a politické vzťahy a spolupráca.

    - Reklama -