Budú o nás daniari vedieť citlivé informácie?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Podľa EISi by sa tak mohlo stať po tom, ako Finančná správa chce od januára zaviesť online systém elektronických registračných pokladníc eKasa. Mimovládka tvrdí, že by sa online systémom mohli identifikovať nielen podnikatelia, ktorý danú kasu budú vlastniť, ale aj zákazník a informácie o jeho nákupe. Informuje o tom sme.sk.

    Z návrhu zákona je zrejmé, že každý podnikateľ po zapojení eKasy bude musieť odosielať viaceré povinné údaje, ktoré sa presne vymedzujú. Podľa EISi by sa k informáciám o zákazníkoch mohli dostať cez unikátny identifikátor kupujúceho. Informácie o zákazníkovi by získali z klubových kariet, ktoré momentálne fungujú vo viacerých obchodoch. V nich sú napísané všetky osobné informácie. Okrem iného ide aj o identifikačné číslo podnikateľa či daňové identifikačné číslo.

    Podľa ministerstva financií aj Finančnej správy tento údaj nebude povinný, no v prípade, že sa identifikuje, tak sa údaj stáva povinným. „Nebudeme mať informácie, aká konkrétna osoba sa skrýva za daným identifikátorom,“ uviedla hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová. Podľa Skokanovej nebude identifikátor slúžiť na získanie informácií o zákazníkovi, ale na sledovanie platieb a archivovanie blokov v prípade možnej reklamácie.

    „Domnievame sa, že nie je nevyhnutné, aby štát poznal konkrétne položky nákupu identifikovaných kupujúcich. Toto je výrazný zásah do práva na ochranu osobných údajov spotrebiteľov a existujú aj menej invazívne riešenia na účely prevencie daňových podvodov,“ povedal spolupracovník mimovládky Matúš Mesarčík. Podľa neho ide aj o zásah do nariadenia Európskej únie o ochrane osobných údajov (GDPR). Tie sú citlivé z dôvodu, že by mohli o zákazníkovi prezradiť informácie o jeho zdravotnom stave.

    eKasa

    V prvej etape chceme k eKase pripojiť segment HORECA – hotely, reštaurácie, kaviarne a čerpacie stanice. Neskôr maloobchod, služby a ostatné sektory. Predbežne hovoríme o termínoch apríl a júl 2019,” uviedol František Imrecze.

    Podľa jeho slov výnosy z postupného celoplošného zavedenia eKasy v roku 2019 odhaduje Finančná správa na 72,3 miliónov eur a 117,9 miliónov eur v roku 2020, následne každý ďalší rok približne 122 miliónov eur. Zavedenie eKasy zníži daňovú medzeru na DPH v sektoroch HORECA a v sektore maloobchodu a sektore služieb o 15 percent. Suma daňovej medzery na DPH v spomínaných sektoroch za rok 2014 totiž dosahovala až 491 miliónov eur.

    Celkový odhadovaný finančný dosah na strane štátu, resp. Finančnej správy na zavedenie eKasy predstavuje sumu 18 miliónov eur s DPH. Klesnúť by mali celkové prevádzkové náklady podnikateľských subjektov na údržbu pokladníc, a to v priemere o 56 eur na pokladnicu. Zavedenie eKasy si vyžiada dodatočné náklady v prevádzkach, ktoré nemajú internetové pripojenie.

    - Reklama -