Martin Klus: Ak by som bol občanom USA, bol by som z Trumpa nervózny

    0
    Poslanec za SaS Martin Klus (Autor: TASR)

    Poslanec a podpredseda výboru pre európske záležitosti Martin Klus dostal od Antonína otázku, koho myslel vo svojich tvrdeniach, že pozná ľudí, ktorí chceli zabiť novinára Aktualít Jána Kuciaka. Rovnako ho zaujíma, či má na dané vyjadrenia dôkazy. „Vychádzal som pri tomto konštatovaní z toho, o čom a o kom všetkom Ján Kuciak písal, a teda komu všetkému mohlo vyhovovať to, že by s tým prestal,“ odpovedal Klus.

    V súvislosti s vraždou novinárov iný čitateľ poukázal na čin, ktorý sa stal na saudskoarabskom konzuláte v Turecku. Zaujímalo ho, prečo sme ešte neodsúdili krok zo strany danej krajiny a prečo sa ľudia zo Spojených štátov tvária, že sa nič nestalo pričom tvrdí, že ide o dvojaký meter.

    Súhlasím s vami v tom, že s jasným postojom k tejto veci by mal začať politik, ktorý o sebe v iných témach (napr. migrácie či znečisťovania) hovorí ako o absolútne principiálnom, no v prípade miliardových zakázok od Saudskej Arábie už volí podstatne opatrnejší jazyk, lebo predsa ‚America first‘,“ konštatoval saskár.

    Dodal, že zrejme naráža na fakt, že pri otrávení dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v anglickom Sallisbury, sme nevyhostili ruských veľvyslancov v našej krajine. V porovnaní s tou kauzou vidí dva hlavné problémy. „Po prvé Saudská Arábia nemá na Slovensku diplomatické zastúpenie, preto vyhosťovanie v tomto prípade neprichádza do úvahy. Po druhé Turecko ako náš spojenec z NATO nás na rozdiel od Veľkej Británie o takýto typ solidarity nežiada,“ vysvetlil.

    Lavrov a Trump

    Iný pýtajúci sa mal na Klusa otázku, či si myslí, že mu Sergej Lavrov, ktorému poslal list s otázkami, odpovie. Ako dodáva, ide o bolestivé a nedoriešené záležitosti nielen z minulosti, ale aj prítomnosti. Nevie sa však zbaviť pocitu, že si tak opozícia chce nahnať body, pričom ani koalícia, ani opozícia s tými skutočnosťami nič neurobí, pretože Rusko má na stole dôležitejšie otázky. Viac k otázkam Klusa na Sergeja Lavrova TU.

    „Myslím, že som celkom realista a odpoveď od p. Lavrova nečakám. Svojou sériou otázok som len chcel poukázať na to, čo sa vedome obchádza pri komunikácii s našimi ruskými partnermi a verím, že do budúcna aj priateľmi,“ napísal poslanec.

    Rovnako dostal otázku, či si myslí, že Američania sú čoraz nervóznejší, najmä pre summit s predstaviteľmi Severnej Kórey a Ruska. Ako čitateľ dodáva, hrozí totiž, že sa vzťahy s týmito krajinami upevnia. „Priznám sa, ak by som bol občanom USA, tiež by som bol zo správania sa p. prezidenta Trumpa nervózny. S viacerými jeho politickými spôsobmi, názormi a ani krokmi sa totiž nestotožňujem,“ uviedol na pravú mieru.

    Európa

    „Je podľa vás dobré, že smerovanie a tempo rozvoja EÚ udávajú stále Merkelová a Macron? Veď títo dvaja ortodoxní zástancovia EÚ strácajú pôdu pod nohami, lebo veď väčšina krajín EÚ už začala vnímať obavy svojich občanov z hrozieb prichádzajúcich z nelegálnej migrácie a preto už nechcú prijímať žiadnych nových migrantov,“ zaujíma istého Gazdíka.

    Na toto má Klus jasnú odpoveď. Ako vysvetľuje, ide o politikov, ktorí v dvoch najsilnejších krajinách Európskej únie vyhrali voľby. „Rozhodne ich nemožno brať na ľahkú váhu. Na druhej strane súhlasím s vami, že aj vzhľadom na dianie ´u nich doma´ by mali prehodnotiť niektoré svoje postoje. Migrácia je jednou z dôležitých tém,“ dodal.

    Iného pýtajúceho sa zaujíma, prečo naprieč celou Európu vyhrávajú strany, ktoré nazýva euroskeptické. Podľa neho ide o subjekty, ktoré Úniu berú ako byrokratický model, pričom naráža na dlhoročné členské štáty. „Dúfam, že mi neodpoviete, že za to môže Putin, Rusko a konšpiračné weby, veď ide o ľudí, ktorí to majú takpovediac ´odžité´ rokmi v Únií a v hodnotení sa to z roka na rok preklápa na stranu EU-exitu, prečo podľa vás?“

    Klus konštatuje, že ide o komplex rôznych dôvodov, medzi nimi sú aj tie, ktoré spomenul čitateľ. „Predovšetkým je to ale stav, v ktorom sa EÚ aktuálne nachádza a ktorý napríklad my navrhujeme reformovať pomocou 23 návrhov. Tie by mali zabezpečiť, aby sme Úniu dostali do takého stavu, v ktorom by fungovala,“ uzavrel.

    - Reklama -