OLAF našiel na Slovensku ďalší podvod! Cyperská schránka, ale aj predražené stroje o 350 %. Slovenské úrady nič nevideli, upozorňuje mimovládka

    0
    Bývalý minister životného prostredia SR Viliam Turský a bývalý predseda vlády Robert Fico (Autor: TASR)

    V júli 2009 pridelilo ministerstvo životného prostredia pod vedením Viliama Turského (ministrom Ficovej vlády od 20. mája 2009 do 28. augusta 2009) zo SNS  7,6 miliónov eur v eurofondoch a štátnej podpore firme Erson recycling na nákup strojov na ekologické spracovanie odpadu v obciach. Táto spoločnosť zároveň prisľúbila dať vlastných päť miliónov do projektu, no keďže išlo o nákup verejných zdrojov, muselo sa vypísať verejné obstarávanie.

    „Zákazku za 11,6 miliónov eur napísala tak zle, že do súťaže sa nik neprihlásil. Ani to neprekvapuje, keďže hľadali dodávateľa, ktorý by bol schopný dodať 40 strojov od siedmich rôznych svetových výrobcov. Máloktorý dodávateľ podobnej techniky poskytuje stroje od dvoch či troch rôznych výrobcov, nieto od siedmich. Po neúspešnej súťaži pristúpiili k tzv. rokovaciemu konaniu bez zverejnenia, čiže priamo oslovili nimi vybranú firmu a to cyperskú schránkovú firmu Stromano holdings Limited. Tá bola, mimochodom, založená tesne po tom, čo Erson dostal eurofondy,“ píše Transparency International s tým, že cyperská firma vyriešila zákazku stopercentnou subdodávkou.

    Predražené stroje aj o 300 %

    Podľa analýzy mimovládky však nebola ani jediná položka nakúpená za trhovú cenu. „Predraženie sa začína na 20 až 40 percentách  pri niekoľkých bežne dostupných nákladných autách, väčšina techniky sa však nakúpila za približne dvojnásobok trhovej ceny. Najšpecifickejšie a najdrahšie stroje boli predražené o 150 až 350 %. Nakupujúci Erson recycling tak jednoduchou operáciou presunul šesť miliónov do vreciek cyperskej Stromano,“ dodáva Transparency.

    Stromano holidings sa dokonca v roku 2015 ocitla medzi desiatimi najúspešnejšími firmami, ktoré sú založené či spoluvlastnené z daňových rajov, v slovenských tendroch od roku 2010.

    Byt v Bonaparte

    Riaditeľkou firmy bola v tom čase Rena David, ktorá riadila aj cyperskú  Sonmazi Invest, ktorá sa súdi s Fondom národného majetku o 60 miliónov eur. Podľa denníka Sme mal byť za Sonmazi Invest švajčiarsky Slovák Emil Šišák, blízky bývalému poslancovi SNS Vincentovi Lukáčovi. Cyperčanka zo Stromano Rena David riadi aj firmu Enidez Holdings, ktorá vlastnila byt v komplexe Bonaparte.

    Napriek kontrole z Finančnej správy, polície, Úradu pre verejné obstarávanie či úradu vlády sa žiadne podozrenia nenašli.

    OLAF potvrdil podozrenia z podvodu

    Po vyše deviatich rokoch však Európsky protikorupčný úrad OLAF potvrdil podozrenia Transparency International Slovensko z podvodov na eurofondoch v životnom prostredí. Informuje o tom mimovládna organizácia na sociálnej sieti Facebook.

    „Všetko prešlo kontrolami slovenských úradov, ktoré nič podozrivé nenašli. Dali sme preto podnet na OLAF, ktorý vyšetrovanie ukončil tým, že poslal “finančné a súdne odporúčania” ministerstvu životného prostredia a špeciálnej prokuratúre. V laickom jazyku to znamená, že našiel pochybenia, ktoré by mali slovenské orgány vyriešiť žiadosťou o vrátanie peňazí, ako aj obžalobou vinníkov,“ píše Transparency.

    Mimovládka zároveň dodáva, že bude pozorne sledovať, si zistenia OLAF-u „slovenské úrady zoberú za svoje“. „Podobne ako pri stíhaní korupcie totiž aj pri eurofondových kauzách je odsúdených primálo zodpovedných, trvá to pridlho a tresty sa týkajú len malých rýb“.

    Navyše však pripomína, že firma Erson recycling od získania eurofondov neustále rastie. „Minulý rok mala obrat skoro dva milióny eur. Desaťnásobok oproti roku, keď dostala spomínaný grant z eurofondov,“ uzatvára Transparency International Slovensko.

    - Reklama -