Hraško končí ako šéf NAKA!

    0
    Peter Hraško a Milan Lučanský (Autor: TASR)

    Polícia o tom informovala na facebookovej facebookovej stránke. Hraško má zo svojej funkcie odísť ku koncu tohto roku. S Milanom Lučanským sa na takomto postupe dohodol napriek tomu, že ešte nebolo voči nemu ukončené disciplinárne konanie. „Do konca roka mi oznámi miesto v Policajnom zbore, kde by chcel ďalej pokračovať. Bude to v inej policajnej zložke, ako je NAKA,“ uviedol policajný prezident.

    Dodal, že tým, že je dočasným šéfom polície, miesto po ňom neobsadí. „Nechám to na nového policajného prezidenta. Uvažujem o tom, že poverím riadením NAKA terajšieho zástupcu riaditeľa NAKA Patrika Juríka,“ vysvetlil.

    Lučanský nastúpil do funkcie policajného prezidenta v júni tohto roku, keď nahradil Tibora Gašpara, ktorý pre silný tlak spoločnosti po vražde novinára a jeho snúbenice odišiel z postu. V októbri poslanci posunuli novelu zákona o Policajnom zbore do druhého čítania, podľa ktorej sa bude šéf polície vyberať po novom.

    Disciplinárne konanie

    Policajný prezident začal voči Hraškovi disciplinárne konanie z dôvodu viacerých pochybení po prijatí anonymného trestného oznámenia v súvislosti s iniciatívou Za slušné Slovensko. Zo záverov analýzy vyplývajú viaceré pochybenia po prijatí anonymného trestného oznámenia v súvislosti s iniciatívou Za slušné Slovensko. Preto som začal disciplinárne konanie voči riaditeľovi NAKA Petrovi Hraškovi. Ďalšie opatrenia prijmem po ukončení disciplinárneho konania,” uviedol Lučanský.

    Prezident Policajného zboru v nedeľu 18. novembra oznámil, že si dal pripraviť precíznejšiu analýzu v súvislosti s anonymným trestným oznámením. Po jej preštudovaní zistil, že boli nezrovnalosti medzi informáciami, ktoré dostal od vedenia NAKA, a skutočnosťou. Nesedeli časové údaje, nadriadený správne nevyhodnotil situáciu po prijatí oznámenia a iné pochybenia. Nariadil som preto kontrolu. Po jej záveroch prijmem opatrenia,” zhrnul Lučanský. 

    NAKA preverovala anonymné podanie z možnej korupčnej trestnej činnosti v prípade organizátorov protestov, ktoré dostala 10. septembra. V podaní sa spomína, že organizovali štátny prevrat. V rámci preverovania vypočuli niekoľko organizátorov, ďalšie minulotýždňové výsluchy zrušili. Viac sme písali TU.

    - Reklama -