Za slušné Slovensko reaguje na demisiu Miroslava Lajčáka. Podľa nich sa znovu všetky oči upierajú na Bélu Bugára

    0
    Zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko Karolína Farská, Peter Nagy a Juraj Šeliga (Autor: TASR)

    Podľa aktivistov je demisia Miroslava Lajčáka znakom toho, ako sa mení politická orientácia Slovenska. „Z krajiny, kde ešte donedávna bolo jasné, že agresia Ruska na Ukrajine je neprijateľná, sa pomaly stáva krajina, ktorá opúšťa svojich demokratických spojencov a mení svoje politické smerovanie,“ napísali na sociálnej sieti. Dodali, že sa zabudlo na časy, keď sme boli utláčaní a v súčasnosti nás zaplavuje zmes populizmu a zastrašovania s tým, že tí, ktorí sa stavali proti extrémizmu, s nimi hlasujú.

    „To všetko pre osobnú nenávisť a ambície politika, ktorý sa nevie zmieriť s tým, že mu ľudia v marci po vražde Jána a Martiny povedali jasné stačilo. Nehovoriac o plagiátorovi s hodnosťami, ktorý sa otvorene stáva ruským posluhom,“ konštatovali.

    Všetky oči na Bélovi

    Dodali, že v marci tohto roku boli všetky oči na Bélovi Bugárovi, a to z dôvodu, či bude za pád vlády alebo nie. A tá istá situácia je podľa nich aj dnes. „Nechceli ste predčasné voľby, ale rekonštrukciu vlády. Toto je výsledok tej rekonštrukcie, ktorá má ľuďom prinavrátiť dôveru v štát a politiku? Slovensko, ktoré sa znovu stane ´čiernou dierou´ Európy,“ pýtajú sa.

    Rovnako ich zaujíma, či dovolí, aby sme zmenili politickú orientáciu z NATO a EÚ smerom k Rusku, a či dovolí, aby sa šéfom rezortu diplomacie stal Robert Fico. „Ten bývalý premiér, ktorý šíri konšpirácie a nenávisť? Dovolíte, aby sa slovenská zahraničná politická orientácia dostala do rúk konšpirátora a neomarxistu? Pán Bugár, dnes na vás opäť hľadia státisíce ľudí pripravených ísť na námestia a očakávajúc, aké budú vaše kroky,“ uzavreli.

    Demisia Lajčáka

    Miroslav Lajčák vo štvrtok 29. novembra oznámil, že podáva demisiu, ktorú v piatok odovzdal v Prezidentskom paláci. Dôvodom bolo prijatie uznesenia o Globálnom pakte OSN o migrácii, ktorý parlament 90 hlasmi odmietol. Už dávnejšie avizoval, že v prípade, ak sa Slovensko nezúčastní stretnutia v Marrákeši a neprijme pakt o migrácii, na ktorom spolupracoval, tak sa rozhodne pre takýto krok.

    Za prijatie nesúhlasného uznesenia boli všetci poslanci za Smer, SNS, ĽSNS a Sme rodina okrem Adriany Pčolinskej, ktorá bola neprítomná, a dvaja poslanci (Eduard Adamčík a Péter Vörös) za Most-Híd. Viac ako 30 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo, išlo o väčšinu poslancov klubu SaS a klubu Mosta, rovnako aj niektorých nezaradených poslancov. Poslanci OĽaNO za uznesenie nehlasovali, pričom svoje rozhodnutie avizovali ešte pred rokovaním parlamentu.

    - Reklama -