Generál Šedivý, bývalý náčelník Generálneho štábu AČR: Poslanci sa nemajú hrať na spravodajcov. To, čo chcú, by aj tak nezistili

0
Generál Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálneho štábu českej armády, pedagóg Vysokej školy CEVRO Institut (Autor: Archív)

Bezpečnostná informačná služba (BIS) vo svojej správe varovala pred čínskymi špiónmi a ruskými diplomatmi a hackermi. Je táto situácia teraz vážnejšia ako predtým alebo existuje v Česku toto nebezpečenstvo neustále? Napríklad poslanec Jan Farský hovoril až o výkriku zúfalstva zo strany BIS, to znie dosť dramaticky…

Musíme chápať, že proti nám budú pôsobiť naši protivníci a do Českej republiky budú vysielať svojich spravodajcov. Problém je v tom, že sa nedarí zmeniť nepomer, akú veľkú skupinu diplomatov a zároveň špiónov tu majú Rusi, proti ktorým nie sme schopní účinne zasiahnuť. Keby sme urobili nejaký dramatický rez, tak by bola odveta taká – pretože máme pomerne málo ľudí v Moskve –, že by sme ich zdecimovali. Musíme byť v tomto ohľade opatrní a skôr musíme pracovať na ochrane našich utajovaných informácií a aktivít. To je vec, ktorej naše spravodajské služby čelia od rozpadu bipolárneho sveta po roku 1989. Nie je to nič neznáme.

Bolo v novodobej histórii Českej republiky obdobie, keď to bolo podľa vás v tomto smere horšie?

Skutočne masívne aktivity proti Českej republike, ktoré postavili časť českej verejnosti proti výstavbe amerického radaru, boli v rokoch 2008 a 2009, keď boj proti americkému radaru a ovplyvňovanie českej politickej reprezentácie aj verejnosti – čo sa nakoniec Rusom podarilo – boli oveľa významnejšie než to, čo sa odohráva dnes.

Čisto laicky o Rusoch počujem stále, ale teraz sa v tej správe hovorí aj o Číňanoch. Dá sa povedať, že intenzita ich činnosti narástla, že toto je nejaké nóvum?

Nóvum to tiež úplne nie je, ale potreba vidieť, že Číňania začínajú mať záujem o technológie v dôsledku toho, ako sa im obmedzujú niektoré prístupy v Amerike, tak, ako proti nim dnes bojuje americká administratíva, a to veľmi významne. Po druhé, česká ekonomika rastie, kvalita tiež a naša veda a technika sa vyvíjajú dosť významne. Pripomeniem české výsledky v nanotechnológiách, v zdravotníctve, dokončuje sa laser v Panenských Břežanoch. Začína tu byť čím ďalej, tým viac možností získania know-how výsledkov vedeckej práce, o ktoré môžu mať Číňania záujem. Evidentne, ak to pre nich bude zaujímavé, budú sa o to pokúšať. S týmto je to nejakým spôsobom spojené.

Z určitého uhla pohľadu je to vlastne dobrá správa, pretože keby bolo Česko bezvýznamná krajina, nikto sa oň nezaujíma…

Je to také nepriame potvrdenie našich kvalít.

Čo bolo pre vás v tej správe významné, dôležité a zásadné, o čom sa môžno veľmi nehovorí?

Treba sa skôr dívať na odkazy, ktoré nám Bezpečnostná informačná služba dáva. Sú spojené s tou poznámkou, že časť tých aktivít je na narušovaní našich spojeneckých vzťahov so Severoatlantickou alianciou a Európskou úniou. Dokonca by som povedal, že niektoré veci, na ktoré BIS poukazuje, sa im v oblasti Európskej únie daria.

Niekedy k tomu prispieva samotná Európska únia…

To by som komentovať nechcel. Ale niektoré postoje sú zaujímavé. Myslím, že by sme si na to mali dať pozor.

Je podľa vás pre informácie z výročnej správy BIS nutné vytvoriť parlamentnú vyšetrovaciu komisiu, ktorá by mala byť zameraná na vyhodnocovanie vplyvu autoritárskych režimov na Česko? Nie je to práca pre profesionálov zo spravodajských služieb? Nie je to vlastne vyjadrenie nedôvery politikov k ich činnosti? Alebo sa to dá chápať naopak ako ich podporenie?

Podporiť činnosť spravodajskej služby môžu vyjadriť svojimi postojmi a dôverou. Kritika nie je úplne najvhodnejším prístupom k spravodajským službám. Mali by sme im veriť a dávať to najavo na verejnosti, nespochybňovať naše bezpečnostné zložky. Nemyslím si, že parlament by mal preberať takéto exekutívne činnosti. Podľa mňa to nie je správne. Nech spravodajcovia robia, čo majú, a parlament sa do toho nepletie. Aj tak nemôže zistiť, čo by chcel.

Sú to tajné veci a odhaľovanie špiónov určite nemôžu robiť poslanci. Nemôže byť ich činnosť kontraproduktívna, že dajme tomu pre ich „záujem“ hrozí vyzradenie niečoho, čo by sa vyzradiť nemalo?

Neviem, do akej miery by mohli ísť do nejakej hĺbky, čo by bolo obsahom ich činnosti. Poslanci sa majú venovať svojej činnosti, poriadne robiť zákony a nie sa hrať na spravodajcov.

- Reklama -