Používa sa od stredoveku, ale EÚ ho chce zakázať. Poľovníci, rybári a strelci len krútia hlavou a varujú pred následkami

    0
    Vlajka EÚ, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Správu týkajúcu sa zákazu používania olova ako streleckých brokov, guľových striel a rybárskych oloviek pripravila pre Európsku komisiu Európska chemická agentúra. Následne na ňu reagovali Českomoravská poľovnícka jednota a Český rybársky zväz. Uviedli, že so správou nesúhlasia.

    „Zbrane sú v tejto chvíli prispôsobené na olovené strely. Keby sa mali nahrádzať, tak tie materiály sú tvrdšie a dôjde k poškodzovaniu zbraní a skráti sa ich životnosť, takže je tam aj určité nebezpečenstvo pre strelca,“ povedal športový strelec Radek Marcin s tým, že olovo sa používa už od stredoveku. „Vie sa, ako sa správa,“ podotkol.

    Ako dodáva server, plnohodnotná náhrada za olovené strely zatiaľ neexistuje.

    Európska agentúra argumentuje, že každý rok je v dôsledku lovu mimo mokradí rozptýlených až 14-tisíc ton olova. To však považuje Českomoravská poľovnícka jednota za nadsadené. Podobne by nastali problémy bez olova aj rybárom. „V rybárskych potrebách, samozrejme, môžete kúpiť závažia z iných materiálov, ktoré sú mnohonásobne drahšie než bežné olovká,“ poznamenal rybár Josef Bárta.

    Pôvodný text nájdete na webe ČRo České Budějovice.

    - Reklama -