Vymklo sa jej to z rúk. Riadi vôbec vládu? Nové skutočnosti o kabinete Angely Merkelovej

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Keď bol za ministra vnútra vybraný Horst Seehofer, ukázalo sa, že Angele Merkelovej vypadli z rúk vládne opraty. „Čo budeme teraz robiť? Aký máme plán?“ pýtal sa v SMS správe jeden z poradcov Merkelovej. „Neviem, myslím, že žiadny nemáme,“ dostalo sa mu odpovede od ďalšieho poradcu.

    V tej chvíli bolo jasné, že Merkelová po 13 rokoch v kancelárskom úrade vyčerpala nápady, ako svoju stranu CDU udržať pohromade a ako udržať v chode hladkú spoluprácu so sesterskou CSU. V decembri minulého roka si mohla Merkelová trochu oddýchnuť. Novou predsedníčkou CDU sa stala Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorá má k Merkelovej blízko. Dáma známa pod skratkou AKK drží nad kancelárkou ochrannú ruku. Len preto sa na Merkelovú konzervatívne krídlo strany zatiaľ nevrhlo.

    Annegret Krampová-Karrenbauerová

    Annegret Krampová-Karrenbauerová  Zdroj: TASR

    Vďaka tomu môže Merkelová čeliť politike Donalda Trumpa a môže prichádzať s návrhmi na riešenie brexitu. Jej nástupkyňa sa medzitým musí snažiť uzmieriť konzervatívne krídlo CDU s tým liberálnejším.

    Bloomberg pripomína, že zatiaľ čo riešenie gréckej dlhovej krízy urobilo z Merkelovej nespochybniteľnú líderku Európy, neskoršia migračná kríza týmto jej postavením značne otriasla. Nemalá časť Európanov totiž nesúhlasila s rozhodnutím kancelárky otvoriť hranice. Merkelová však na svojom názore nič nezmenila. Nezmenila ho, ani keď bolo zrejmé, že sa názorovo rozchádza s nemalou časťou vlastných voličov a straníckych kolegov. Práve stranícki kolegovia Merkelovej a jej tímu vyčítali, že koná „ako v extáze“, teda neracionálne.

    Poslanec CSU Georg Nuesslein jedného dňa nahlas povedal, čo si o Merkelovej myslí. „Merkelová sa nestará o nemecký ľud, Merkelová sa nestará o svojich zákonodarcov. A vy si stále myslíte, že je to zatiaľ najlepšia Európanka,“ kričal na novinárov.

    Ako vidieť, Merkelovej dni sú zrátané. Jej postupný pád sa zavŕši v roku 2021, keď sa skončí jej posledné volebné obdobie v pozícii kancelárky.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -