Slovensko je v indexe vnímania korupcie medzi Mauríciom a Jordánskom

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: unsplash.com)

    S počtom 50 bodov zo 100 sa Slovensko ocitlo na 57. mieste, medzi Mauríciom o jednu priečku vyššie a Jordánskom spolu so Saudskou Arábiou umiestnenými o priečku nižšie, čím kleslo oproti vlaňajšku o tri priečky. Z krajín V4 sa najvyššie umiestnilo Poľsko (36.), tesne nasledované Českom (38.). Naopak, najnižšiu priečku obsadilo Maďarsko (64.). 

    Prvé tri priečky v indexe obsadili v uvedenom poradí Dánsko, Nový Zéland a Fínsko. Najhoršie na tom spomedzi 180 krajín zahrnutých vo výskume v roku 2018 bolo Somálsko so ziskom desiatich bodov. Na druhom mieste sa umiestnili Sýria a Južný Sudán a tretiu priečku obsadili Jemen a KĽDR.

    Podľa celkových výsledkov prieskumu získali viac ako dve tretiny krajín menej než 50 bodov, pričom priemerné skóre za posledný rok je 43 bodov. Od roku 2012 si v indexe výraznejšie polepšilo iba 20 krajín, medzi ktoré patria okrem iného Estónsko a Pobrežie Slonoviny. Naopak, v prípade 16 krajín bol v sledovanom období zaznamenaný výrazný pokles, a to najmä v Austrálii, Čile a Maltskej republike.

    Index vnímania korupcie určuje poradie krajín z hľadiska miery, do akej je vnímaná prítomnosť korupcie v súvislosti s verejnými činiteľmi a politikmi.  Index bol vypracovaný na základe prieskumov medzi podnikateľmi, expertmi a analytikmi napríklad zo Svetovej banky či Medzinárodného menového fondu.

    - Reklama -