Danko už chce kandidátov na ústavných sudcov voliť tajne. Vysvetlil prečo

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Voľba by mala byť tajná, keďže verejná zlyhala, a mali by sa nájsť prienikové mená. Mal by sa zvoliť aspoň nejaký počet kandidátov. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) na piatkovej tlačovej konferencii v parlamente. Situáciu v koalícii nevníma ako napätie, ale ako komunikačný problém

    “Je nešťastné, že ústavný súd nebude v kompletnom zložení, ale Národná rada bude rýchlo opakovať voľby. Nie je pravda, že bude ústavný súd od pondelka vypnutý,” uviedol Danko. Kandidátov do voľby možno navrhovať do 5. marca do 16.00 h. Voľba sa má teda uskutočniť na schôdzi, ktorá sa začne 26. marca. Danko vyzval tých, ktorí spĺňajú podmienky, aby sa prihlásili.

    Danko uviedol, že budúci týždeň by sa mala zísť koalícia na rokovaní. Situáciu v koalícii nevníma ako napätie. “Dnes je nejaký komunikačný problém, zajtra nebude. Keď si lídri koalície nebudú vedieť vysvetliť veci, budú predčasné voľby. Ale dajme v rámci koalície priestor tomu, aby sa veci doriešili. Ja to nevnímam ako napätie, ale ako situáciu, kedy pre niektorých ľudí sa prekvapivo nenašla zhoda,” povedal.

    Tento chaos okolo voľby nie je nič nové na Slovensku, podotkol Danko

    Šéf parlamentu a SNS sa pri novej voľbe bude usilovať o nájdenie kompromisu a dohodnúť prienikové mená. Ak by v ďalšej voľbe nebol nikto zvolený, podľa neho by sa malo debatovať o zmene zákonov. Súčasná situácia okolo voľby podľa Dankových slov ale nie je nič nezvyčajné. “V histórii voľby ústavných sudcov už niekoľkokrát vznikli obdobné závažné alebo menej závažné situácie. Tento chaos okolo voľby nie je nič nové na Slovensku,” podotkol.

    Parlament ani v opakovanej voľbe (14.2.) nezvolil kandidátov, a tak prezident SR Andrej Kiska nemá ako vymenovať nových ústavných sudcov. V sobotu 16. februára sa skončí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov. Predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková má podľa Danka oznámiť opatrenia, ako bude súd fungovať po vypršaní funkčného obdobia deviatim z 13 sudcov.

    Bugár tvrdí, že s Dankovcami dohodu dodržali

    Voľba vyvolala problémy v koalícii, predseda Mosta-Híd Béla Bugár povedal, že vzťah so šéfom Smeru-SD Robertom Ficom je momentálne na bode mrazu. Na druhý deň zas podľa neho môže byť iný. Zároveň potvrdil, že Fico nebol na koaličných rokovaniach, na ktorých sa partneri snažili nájsť dohodu. Most-Híd a SNS podľa Bugárových slov pri voľbe dohodu dodržali. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) k situácii povedal, nesúhlasí s tým, ako sa klub Smeru-SD zachoval pri voľbe a nevie sa s jeho rozhodnutím stotožniť.

    - Reklama -