NATO nechce ďalšiu studenú vojnu, odkazuje Stoltenberg

    0
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vľavo) a bulharský premiér Bojko Borisov (vpravo) počas stretnutia v Sofii 1. marca 2019 (Autor: TASR)

    Stoltenberg podľa agentúry AP vyzval Rusko, aby začalo opäť dodržiavať Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) z roku 1987, považovanú za základný bezpečnostný pilier Európy zameraný na obmedzenie rizika jadrového útoku.

    Stoltenberg po rokovaniach s bulharským premiérom Bojkom Borisovom v metropole Sofia uviedol, že “NATO nechce ďalšiu studenú vojnu, ani obnovenie pretekov v zbrojení, a preto vyzýva Rusko, aby začalo znova dodržiavať INF”.

    Dodal, že Aliancia musí byť zároveň pripravená na svet bez INF a na svet s väčším počtom ruských rakiet.

    Bulharsko – člen EÚ a NATO – si zachovalo s Ruskom úzku hospodársku a energetickú spoluprácu. Borisov, ktorý v pondelok hostí svojho ruského náprotivka Dmitrija Medvedeva, ale podľa agentúry AFP v piatok potvrdil lojalitu Aliancii s tým, že Bulharsko podľa neho “patrí k najlojálnejším členom organizácie”.

    USA a následne aj Rusko na začiatku februára odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu. Tieto kroky vyvolali obavy z obnovenia pretekov v zbrojení medzi USA a Ruskom a vyvolania novej studenej vojny.

    Stoltenberg pricestoval na návštevu Bulharska v súvislosti s 15. výročím vstupu tejto balkánskej krajiny do NATO.

     

    - Reklama -