Za slušné Slovensko ide do Bruselu: Slováci chcú jednoznačne patriť do EÚ, je to pre nás najlepšie miesto na život

    0
    Zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko zľava Karolína Farská a Juraj Šeliga (Autor: TASR)

    Návštevou metropoly Európskej únie (EÚ) a účasťou na poslednom rokovaní Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli pred májovými eurovoľbami chcú podnietiť záujem mladých o EÚ.

    “Naša cesta má byť začiatkom mobilizačnej kampane k voľbám do EP, ktorú budeme viesť pod názvom Volíme si Európu,” spresnil zástupca iniciatívy Juraj Šeliga.

    Zdôraznil, že kampaňou chcú šíriť povedomie o tom, prečo sú EÚ a členstvo v tomto spoločenstve pre Slovensko dôležité, rovnako je cieľom poukázať na možnosti, akým spôsobom sa i bežní ľudia môžu stať aktívnymi spolutvorcami verejných politík EÚ.

    Karolína Farská z iniciatívy v tejto súvislosti vyzvala na angažovanosť mladých ľudí v oblasti európskych tém, získavanie a deľbu relevantných informácií o projektoch i problémoch Únie, ktoré pomôžu zachovať si kritický odstup od množstva konšpirácií a hoaxov na sociálnych sieťach. Verí, že mobilizačná kampaň prispeje k zvýšeniu účasti mladých ľudí v májových voľbách do EP.

    “Pod nízku účasť SR v eurovoľbách 2014 sa podpísal aj nezáujem mladých, v skupine voličov vo veku 18 až 24 rokov hlasovalo len šesť percent,” pripomenula. 

    “Chceme aj takto ukázať, že Slováci chcú jednoznačne patriť do Európskej Únie. Únia je pre nás najlepšie miesto na život a spoločenstvo, ktoré nemá alternatívu, a my všetci chceme byť jej aktívnou súčasťou. Sme Slováci, sme Európania a volíme si Európu!,” uviedla iniciatíva na sociálnej sieti.

    V Bruseli sa skupina mladých Slovákov stretne okrem iných aj s eurokomisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázku rovnosti pohlaví Věrou Jourovou, podľa Šeligových slov budú témou stretnutí na pôde EP otázky spravodlivosti, čerpania a zneužívania eurofondov, ale aj rozvoj poľnohospodárstva.

    Približne 15-hodinová cesta z Bratislavy do Bruselu podľa Šeligu symbolizuje aj ďalší výrazný medzník v modernej histórii Slovenska – 15. výročie vstupu SR do EÚ.

    Informoval o tom, že na cestu troch autobusov z Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc prispela EÚ, časť nákladov dvojdňovej cesty hradí iniciatíva Za slušné Slovensko a časť si platia samotní účastníci.

    Voľby do europarlamentu budú na Slovensku 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.

    - Reklama -