Útoky na Srí Lanke zasiahnu turizmus, krajina možno požiada o ďalšiu pomoc

    0
    Dym stúpa po explózii zaparkovaného vozidla neďaleko kostola sv. Antona na Srí Lanke 22. apríla 2019. (Autor: TASR)

    MMF len minulý mesiac súhlasil s predĺžením úverového programu schváleného v roku 2016 na tri roky o ďalší rok, teda do roku 2020.

    Teroristické útoky z 21. apríla, ktoré si vyžiadali viac ako 300 obetí, však s veľkou pravdepodobnosťou povedú k spomaleniu hospodárskeho rastu a príjmov do štátneho rozpočtu.

    Rozpočtové ciele, na ktorých sa vláda Srí Lanky dohodla s MMF, tak budú musieť byť prehodnotené.

    Je tu aj možnosť, že krajina bude potrebovať ďalšie peniaze od MMF.

    “Ak sa tempo rastu výrazne spomalí a odhad rozpočtového deficitu bude potrebné prehodnotiť, vláda Srí Lanky a zástupcovia MMF si budú musieť opätovne sadnúť,” povedal Alex Holmes, ekonóm Capital Economics pre Áziu.

    Cestovný ruch patrí ku kľúčovým zdrojom devíz pre ostrovnú krajinu. V roku 2018 sa na hrubom domácom produkte (HDP) podieľal takmer 5 %. V súčasnosti je síce tretím najväčším zdrojom devíz, ale najrýchlejšie rastúcim.

    Pokles príjmov v tomto sektore povedie k oslabeniu rupie, čo centrálnu banku, ktorá v dôsledku nízkeho objemu devíz nemá veľa možnosti na intervencie, pravdepodobne donúti zvýšiť úrokové sadzby.

    V januári totiž časť rezerv použila Srí Lanka na splatenie dlhu vo výške 1 miliardy USD (888,89 milióna eur). Ak by banka sadzby zvýšila, povedie to k obmedzeniu úverov zo strany bánk, tým aj výdavkov obyvateľstva a investičných plánov firiem.

    - Reklama -