Frontex: Počet migrantov prichádzajúcich do EÚ naďalej klesá

    0
    Migranti sa pokúšajú prelomiť policajný kordón počas zrážok s príslušníkmi gréckych poriadkových síl pred utečeneckým táborom v dedine Diavata, západne od Solúnu na severe Grécka 5. apríla 2019. (Autor: TASR)

    Podľa vyhlásenia, ktoré priniesla tlačová agentúra AP, bolo počas apríla zaznamenaných 4900 prípadov “nezákonného prekročenia hranice”, čo predstavuje oproti predchádzajúcemu mesiacu pokles o 19 percent. Celkove Frontex eviduje za prvé štyri mesiace tohto roka zhruba 24.200 takýchto prípadov – o 27 percent menej než za rovnaké obdobie roka 2018.

    Viac ako polovicu ilegálnych migrantov zachytili v apríli v oblasti východného Stredomoria. Štvrtinu z nich tvorili Afganci, zatiaľ čo každý piaty bol občanom Turecka, ktoré je kandidátom na členstvo v EÚ.

    Strednou časťou Stredozemného mora, kadiaľ kedysi viedla najrušnejšia migračná trasa do Európy, prechádzalo v apríli len niečo vyše 200 migrantov. Z porovnania celého štvormesačného obdobia vychádza medziročný pokles o 91 percent.

    Otázka, ako zvládnuť prílev migrantov, uvrhla EÚ v roku 2015 do politickej krízy, uviedla AP. Prieskumy podľa nej ukazujú, že migrácia je rozhodujúcou témou v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. – 26. mája.

     

    - Reklama -