Rusko kritizovalo nemecké médiá za protiruské informovanie o škandále v Rakúsku

    0
    Heinz-Christian Strache na nahrávke, ktorá ho stála post vicekancelára (Autor: ReproFoto YouTube)

    Hovorkyňa konkrétne menovala dve médiá – televíznu stanicu Euronews a týždenník Der Spiegel, ktorým vyčítala protiruské zameranie.

    Prekážalo jej, že televízia Euronews vo svojom spravodajstve spomínal “korupčný škandál v súvislosti s Ruskom”. Dodala, že to i napriek tomu, že podľa doterajších zistení neexistuje nijaké prepojenie na Rusko a medzi zainteresovanými osobami sa nenachádzali žiadni ruskí občania.

    Zacharovová ostro kritizovala aj Der Spiegel, ktorý spolu s denníkom Süddeutsche Zeitung túto kauzu zverejnil. Ten je podľa nej už dlhú dobu naladený protirusky. 

    “Máme pocit, že masmédiá, a to najmä v Nemecku, hneď zahorúca zasa raz použiť všetko, aby s novým videom z Ibizy zakryli vlastný škandál v súvislosti s Claasom Relotiusom,” povedala Zacharovová. Pri svojich snahách však podľa jej slov vychádzajú “tradičnej rusofóbie”.

    Nemecký novinár týždenníka Der Spiegel Claas Relotius čiastočne sfalšoval najmenej 14 zo 60 článkov publikovaných v tomto médiu.

    “Mám veľké pochybnosti o tom, či je zverejnené video prejavom investigatívnej žurnalistiky. Existujú dobré dôvody predpokladať, že je to celé kampaň, ktorú si niekto objednal,” dodala Zacharovová.

    Zacharovová ďalej hovorila o tom, že opakovaním tézy, že Rusko sa mieša do vnútropolitických záležitostí európskych krajín, vrátane Rakúska, dochádza k manipulácii verejnej mienky.

    Na otázku, či bude mať rakúska vládna kríza vplyv na bilaterálne vzťahy medzi Viedňou a Moskvou, sa Zacharovová vyjadriť odmietla.

     

    - Reklama -