Odtajnené: Babiš je podľa audítorskej správy v strete záujmov

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    V piatok vyvolala búrlivú diskusiu správa, že pre väzby na svoje bývalé podniky je Babiš podľa Európskej komisie (EK) v strete záujmov. K tomuto záveru dospel audit, ktorý EK poslala českým úradom.

    V piatok večer správu zverejnili portály irozhlas, deníkn a info.cz, približuje TV Nova.

    Audit uvádza, že Babiš ovláda dva zverenecké fondy a prostredníctvom nich môže následne riadiť skupinu Agrofert, zverejnil portál irozhlas. Český premiér je tak podľa auditu v strete záujmov.

    Pre toto hrozí, že bývalé Babišove firmy by mohli vracať dotácie, ktoré poberali od februára 2017. Premiér však zásadne odmieta, že by porušil české či európske zákony. Stret záujmov poprel.

    “Česká republika nebude vracať žiadne peniaze. Túto vetu som v pléne Snemovne zopakoval radšej niekoľkokrát,” zverejnil Babiš.

    “Je to zase hystéria. Ja tu správu nemám, nečítal som ju. Stanovisko však odmietam, proti dezinformáciám budem bojovať. Nebyť Agrofertu a (kauzy) Čapí hnízdo, nemáte čo robiť. Skúste robiť niečo pre ľudí, nielen kopať do Babiša,” povedal premiér poslancom počas piatkového rokovania, približuje televízia Nova.

    Podľa českého ministerstva financií je ja audit Európskej komisie ohľadne stretu záujmov Andreja Babiša predbežným návrhom, ktorý sa ešte môže zmeniť.

    Ministerstvo má správu k dispozícii, čaká ešte na český preklad, poznamenáva tn.nova.cz.

    - Reklama -