Ďalšia nepríjemnosť pravicovej vlády v Poľsku: Odstúpil námestník ministra

    0
    Na snímke z mája 2019 zľava štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti Poľska Lukasz Piebiak po stretnnutí zástupcov V4 na Slovensku. (Autor: TASR)

    Piebiak vo vyhlásení uviedol, že odstupuje v záujme vlády. Dodal, že plánuje zažalovať pre urážku na cti spravodajský portál onet.pl, ktorý zverejnil obvinenia proti nemu.

    V utorok už skôr poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že po zverejnení článku na portáli požadoval od ministra spravodlivosti Zbigniewa Ziobra vysvetlenie.

    Onet.pl totiž napísal, že Piebiak povzbudzoval online užívateľku menom Emilia, aby sa snažila zdiskreditovať približne 20 sudcov, ktorí boli kritickí voči vláde, vrátane šéfa nezávislého združenia poľských sudcov Iustitia.

    Je to ďalšia nepríjemnosť pravicovej vlády pred októbrovými parlamentnými voľbami.

    Tento mesiac už totiž pre škandál odstúpil predseda dolnej komory poľského parlamentu (Sejmu) Marek Kuchciňski, pretože často so svojou rodinou využíval vládne lietadlo na súkromné účely, pripomenula tlačová agentúra AP.

    Napriek tomu vládna konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) vedie v prieskumoch verejnej mienky, najmä vďaka svojej politike finančného dotovania rodín s deťmi a dôchodcov.

    Podľa správy portálu onet.pl Piebiak, tiež sudca, poskytol internetovej užívateľke, identifikovanej iba ako Emilia, osobné údaje a adresy sudcov, čo je porušením zákona.

    Varšavská prokuratúra uviedla, že začala vyšetrovať tieto obvinenia. Portál zverejnil “písomnú komunikáciu” dvojice, v ktorej Piebiak uisťuje Emiliu o jej imunite, “pretože robí dobré veci”.

    Emilia žiada zvýšenie platu s tým, že túto prácu vykonáva už určitý čas a bola za ňu predtým odmeňovaná.

    Emilia sa tiež ponúkne, že bude šíriť diskreditujúce informácie o sudcoch a podsúvať ich štátnym médiám a justičným kruhom.

    Opozičné strany vyzývajú aj na demisiu ministra spravodlivosti Ziobra a tvrdia, že odhalenia portálu kompromitujú i jeho a celú vládnu stranu PiS.

    - Reklama -