Chmelár: Tu niet žiadneho ospravedlnenia! Podávam trestné oznámenie na Fica

    0
    Eduard Chmelár (Autor: TASR)

    „Tak ako Mazurek nemá nič spoločné s kresťanstvom, tak ani Fico nemá nič spoločné so sociálnou demokraciou,” skonštatoval bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák z OĽaNO.

    Fico podľa neho poprel rozhodnutie Najvyššieho súdu SR a pridal sa na stranu tých, ktorí obdivujú Tisa a Hitlera. Pollák tiež uviedol, že dal vyjadrením facku bojovníkom Slovenského národného povstania.

    Exposlanec Národnej rady SR Mazurek povedal podľa Fica to, čo si myslí takmer celý národ. Reagoval tak vo štvrtok (5. 9.) na odsúdenie Mazureka za hanobenie národa, rasy a presvedčenia.

    Tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

    SNS je z jeho vyjadrení prekvapená a v šoku. Splnomocnenec vlády pre rómske komunity a podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz skonštatoval, že sa 'zvolebnieva' a Fico opäť vyťahuje protirómsku rétoriku.

    Poslankyňa opozičnej SaS Natália Blahová vyzvala orgány činné v trestnom konaní, aby ho začali stíhať. Opozičná Sme rodina je presvedčená, že takéto vyjadrenia slúžia iba na odvrátenie pozornosti a Fico sa nimi iba snaží zakryť vlastnú nečinnosť a neschopnosť.

    Ku kritike sa pridala aj viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

    Vyhlásila, že považuje za neprípustné, aby sa najvyšší predstaviteľ sociálnej demokracie na Slovensku takýmto spôsobom v právnom štáte postavil k rozsudku súdu a rasovým výrokom predstaviteľa politickej strany.

    Podpredseda mimoparlamentnej OKS Juraj Petrovič podal na Fica trestné oznámenie vo veci preverenia podozrenia, že jeho výrokmi mohlo prísť k spáchaniu trestného činu.

    Podanie trestného oznámenia avizoval aj neúspešný kandidát na prezidenta Eduard Chmelár. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru SR Michala Slivku sa vyjadrením už zaoberá NAKA.

    “S pobúrením som prijal vyhlásenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý sa verejne zastal právoplatne odsúdeného neonacistického politika Milana Mazureka za jeho hanlivé rasistické výroky. Som šokovaný, že jeden vrcholový politik, ktorý inak vraj zo zásady nekomentuje rozhodnutia súdov v najzávažnejších korupčných kauzách, cíti potrebu zľahčovať práve fašistické správanie. Tu niet žiadneho ospravedlnenia,” informuje na sociálne sieti Chmelár.

    Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) po Mazurekovom odsúdení uviedol, že víta skutočnosť, že odsúdený extrémista už nebude sedieť v Národnej rade SR.

    Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý Mazureka v utorok (3. 9.) odsúdil, berie Pellegrini „ako vážne varovanie, že nemožno verbálne šíriť nenávisť“.

    - Reklama -