Čaputovú konfrontovali s Hrnkom: Vysvetľovala aj svoj postoj k V4

    0
    Na kombosnímke zľava Zuzana Čaputová a Anton Hrnko (Autor: TV Markíza)

    “Toto je niečo, na čo treba zamerať pozornosť. Riešenia existujú, ak bude vôľa ich prijať na systémovej, a potom aj personálnej úrovni,” povedala.

    Prezidentka reagovala aj na vyjadrenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica k bývalému poslancovi Národnej rady (NR) SR Milanovi Mazurekovi, ktorý bol za rasistické výroky na margo rómskej menšiny právoplatne odsúdený.

    Čaputová nesúhlasí s tvrdením, že to, čo povedal Mazurek na adresu Rómov, si myslí aj väčšina Slovákov. Zároveň poznamenala, že ako krajina potrebujeme mať veľmi jasné medze slobody prejavu.

    “Takéto výroky boli za tou medzou a neprispievajú k ničomu, určite nie k riešeniam,” podotkla.

    Čaputová víta, že z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti odstúpila Monika Jankovská (Smer-SD). To, či sa má Jankovská následne obliecť do sudcovského talára, je podľa prezidentky na svedomí bývalej štátnej tajomníčky.

    “Je to vecou aj kompetentných inštitúcií, ktoré majú možnosť zistiť si potrebné skutočnosti a prípadne iniciovať disciplinárne stíhanie a v rámci neho aj pozastaviť výkon funkcie sudcu,” uviedla prezidentka.

    Mimoriadnu parlamentnú schôdzu, na ktorej chce opozícia odvolať z funkcie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) bude podľa vlastných slov iba sledovať, ako dopadne, nechce byť súčasťou politického boja.

    Poslanec NR SR Ľubomír Galko (SaS) považuje za správne, aby sa táto schôdza konala, preto že Pellegriniho vníma ako “bábkového premiéra”.

    V prípade blížiacej sa voľby nového predsedu Najvyššieho súdu SR Čaputová opakovane deklaruje, že bude pri menovaní brať ohľad nie len na odbornosť kandidáta, ale aj na jeho osobnostné kritéria.

    Nemala by to byť podľa nej osoba, ktorá by neprispela v dôveryhodnosť justície.

    Poslanec NR SR Anton Hrnko (SNS) kritizuje Čaputovú za postoj k zoskupeniu krajín V4, či za to, že umožnila Michalovi Kováčovi ml. sa stať veľvyslancom, hoci figuroval v kauze Technopol s Marianom Kočnerom. 

    Prezidentka tvrdí, že V4 sa musí pozerať nie len na svoje regionálne záujmy, ale trošku širšie. “O čo sa snažím je, aby nastalo zmenšenie delenia na východ a západ Európy,” vyhlásila.

    V prípade Kováča ml. argumentovala, že v celom procese bola len “bodkou za vetou” a že už pred ňou bol udelený súhlas vlády, zahraničného parlamentného výboru a stanovisko bývalého prezidenta.

    “Nevidím dôvod, aby som urobila iné rozhodnutie,” skonštatovala Čaputová. Poukázala aj na fakt, že Kováča ml. zbavil súd v Mníchove akéhokoľvek podozrenia právoplatným spôsobom.

    Hlava štátu sa nebráni, ak bude dobrý dôvod a príde pozvanie zo strany Ruska, na stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom.

    Najbližšie ju čaká návšteva Ukrajiny. Vystúpi však aj s prejavom na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku i na klimatickom samite, čo považuje za výnimočné, lebo slovo na samite nedostanú všetci prezidenti.

    Na margo poslaneckých návrhov k sprísneniu potratov uviedla, že nevidí riešenie v reštrikcii zákonom.

    Nezaradený poslanec NR SR Richard Vašečka naopak deklaruje, že chce robiť všetko preto, aby sa zlepšila na Slovensku ochrana životov nenarodených detí.

     

     

    - Reklama -