Súdna rada nezvolila šéfa Najvyššieho súdu. Hlasovali aj o Harabinovi

    0
    Na snímke tri kandidátky na post predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR zľava Jana Bajánková, Ivetta Macejková, Soňa Mesiarkinová počas voľby predsedu NS SR na mimoriadnom zasadnutí Súdnej rady, 9. septembra 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Do druhého kola postúpili sudkyne Jana Bajánková a Soňa Mesiarkinová. Počet odovzdaných platných lístkov bol 17 z 18. Bajánková získala osem hlasov, proti boli dvaja, zdržali sa siedmi.

    Za Ivettu Macejkovú hlasoval jeden člen Súdnej rady, proti boli piati a zdržali sa 11. Za sudkyňu NS SR Mesiarkinovú hlasovalo sedem členov, proti boli dvaja a zdržali sa ôsmi členovia Súdnej rady.

    Za Štefana Harabina, ktorý sa nezúčastnil pondelkového verejného vypočutia, nehlasoval ani jeden z členov Súdnej rady. Proti jeho zvoleniu boli 14 členov a zdržali sa v jeho prípade traja členovia.

    Harabin aj keď minulý týždeň vo štvrtok (5.9.) stiahol svoju kandidatúru na tlačovej konferencii, Súdnej rade nezaslal do pondelka písomne, že sa kandidatúry vzdal.

    Napokon ani v druhom kole rada nezvolila nového predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR, keďže ani Bajánková ani Mesiarkinová nezískali nadpolovičnú väčšinu hlasov. 

    Podobne ako v prvom kole platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných len 17. Obe voľby boli tajné. Za sudkyňu NS SR Bajánkovú hlasovalo deväť členov, proti dvaja a zdržali sa šiesti členovia Súdnej rady.

    Rovnako za sudkyňu NS SR Mesiarkinovú hlasovalo sedem, proti dvaja a zdržali sa ôsmi členovia Súdnej rady. 

    O novom predsedovi NS SR bude Súdna rada rozhodovať najskôr po 45 dňoch a najneskôr do 120 dní.

    - Reklama -