Zastavili trestné stíhanie českého premiéra v kľúčovej kauze

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Zastaviť stíhanie Babiša a ďalších osôb v kauze podľa správ zo začiatku septembra navrhol dozorujúci štátny zástupca Jaroslav Šaroch. Vedúci Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe Martin Erazím sa teraz stotožnil s jeho názorom.

    “Dnešný deň bolo oprávneným osobám rozoslané rozhodnutie, ktorým došlo k zastaveniu trestného stíhania všetkých osôb v takzvanej kauze Čapí hnízdo,” napísal Erazím v tlačovej správe zverejnenej na webovej stránke Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

    Erazím dodal, že toto rozhodnutie predložia po nadobudnutí právoplatnosti najvyššiemu štátnemu zástupcovi Pavlovi Zemanovi, ktorý má možnosť rozhodnutia o zastavení trestného stíhania zrušiť.

    Deník N pripomína, že hlavný prokurátor Zeman má na posúdenie zákonnosti postupu mestského štátneho zastupiteľstva tri mesiace. Ak rozhodne, že postup nebol zákonný, môže podriadenému štátnemu zastupiteľstvu nariadiť, aby žalobu na stíhané osoby podalo.

    Babiš sa zatiaľ k oznámeniu prokuratúry nevyjadril, svoju vinu v kauze však dlhodobo odmieta.

    Erazím podľa tlačovej správy potvrdil závery svojho podriadeného Šarocha. Ten dospel k záveru, že farma Čapí hnízdo spĺňala podmienky definície malého a stredného podniku pre získanie dotácie i napriek väzbám na Agrofert.

    Českému premiérovi hrozil v kauze dotácie na výstavbu multifunkčného areálu Čapí hnízdo v stredných Čechách až desaťročný trest väzenia za dotačný podvod a poškodenie finančných záujmov Európskej únie. Okrem Babiša čelili stíhaniu aj jeho manželka Monika, dcéra Adriana Bobeková, švagor Martin Herodes, ako aj bývalí členovia spoločnosti Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

    Kauzu Čapí hnízdo skúmali české orgány od konca roku 2015. Babiša vydala Poslanecká snemovňa opakovane na trestné stíhanie.

     

    - Reklama -