Trump predniesol silný prejav: Neuniknete súdu nášho Pána. Ďakujem Rusku, Turecku aj Kurdom. Európa? Tá nás sklamala, čakajte bojovníkov z IS

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    „Včera večer (26. 10.) Spojené štáty predviedli teroristu číslo jeden pred spravodlivosť. Abú Bakr al-Bagdádí je mŕtvy. Bol zakladateľom Islamského štátu, čo bola tá najkrutejšia organizácia na celom svete. Špeciálne jednotky USA vykonali veľmi odvážny a nebezpečný zásah na severe Sýrie a špecialisti boli skvelí. Sledoval som zásah. Množstvo Bagdádího spolupracovníkov zabili,“ povedal na tlačovej konferencii prezident USA.

    Abú Bakr al-Bagdádí nakoniec zomrel v tuneli. „On sám sa dostal na koniec tunela a celý čas plakal a kričal,“ uviedol pred kamerami Trump. „Spolu so svojimi tromi deťmi sa vyhodil do povetria. Tunel sa prepadol, vykonali sme však testy a potvrdilo sa, že ide o neho.“

    Trump zdôraznil, že vodca Islamského štátu sa snažil zastrašovať ostatných, ale koniec svojho života prežil v strachu o svoj život.

    „To je niečo, čo sa musí vedieť, čo musia vedieť jeho prípadní nasledovníci. Nezomrel ako hrdina, zomrel ako zbabelec. A vzal so sebou tri deti,“ zdôraznil prezident Spojených štátov.

    Spojené štáty podľa Trumpa nedajú teroristom vydýchnuť. Ak teroristi ohrozujú občanov, Američania ich neprestanú prenasledovať. „Ak niekto vraždí nevinných občanov, neunikne súdu nášho Pána,“ dovolával sa Trump Boha s tým, že americké ozbrojené sily budú ďalej sledovať Bagdádího spolupracovníkov.

    „Chcel by som poďakovať Rusku, Turecku, Sýrii, Iraku a sýrskym Kurdom za podporu, ktorú nám poskytli. Bola to veľmi nebezpečná misia,“ pokračoval Trump.

    Všeobecne konštatoval, že na Blízkom východe spolu bojujú rôzne skupiny stovky rokov a podľa amerického prezidenta si teraz musí Blízky východ sám určiť svoju cestu. V oblasti sú prítomné Turecko, Sýria, Rusko, a tieto štáty by mali riešiť tamojšiu situáciu. Konštatoval, že Kurdi s americkými vojakmi spolupracovali, ale Američania nemôžu večne bojovať v regióne, ktorý je ďaleko tisícky kilometrov.

    „Európske národy nás veľmi sklamali. Osobne som apeloval, aby si prevzali bojovníkov z Islamského štátu späť, z Nemecka, Veľkej Británie a ďalších. Povedal som im, ak si ich neprevezmete, vyložím vám ich na hraniciach,“ varoval Trump.

    Autor: mp

    - Reklama -