Poslanci Mosta by mohli podporiť bezpečnostnú stratégiu

    0
    Na archívnej snímke zľava poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedovia NR SR Andrej Hrnčiar a Bélla Bugár (obaja Most-Híd) v parlamente. (Autor: TASR)

    “Stratégiu sme na vláde schválili, nevidím dôvod, prečo by to nemalo prejsť parlamentom,” skonštatoval Sólymos.

    Na otázku, či budú poslanci Mosta-Híd hlasovať v parlamente za schválenie bezpečnostnej stratégie, odpovedal, že s poslaneckým klubom nehovoril, myslí si však, že áno.

    Sólymos podľa svojich slov nevie o žiadnej dohode medzi koaličnými partnermi, že hoci stratégia vládou prešla, do parlamentu nepôjde. “Nebol som na koaličných rokovaniach. Ale koaličná zmluva už neplatí,” podotkol.

    Predseda Smeru-SD Robert Fico v pondelok (11. 11.) vyhlásil, že prijatie bezpečnostnej stratégie necíti ako silnú tému. Nebola podľa neho ani predmetom Koaličnej rady a pravdepodobne ani nebude.

    Zdôraznil, že na jej aktuálnom znení sa nedá nič meniť. Orientácia krajiny podľa neho zostáva nemenná, EÚ je pre Slovensko životný priestor.

    Výhrady voči stratégii parlamentom mala v minulosti koaličná SNS. Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS) povedal, že navrhovali zmenu niektorých “neprijateľných” formulácií.

    Problém mali s označením niektorých krajín za potenciálne nebezpečenstvo pre Slovensko. Vláda SR schválila Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017.

    Bezpečnostná stratégia je verejným dokumentom v oblasti bezpečnostnej politiky štátu. Reflektuje prepojenosť vnútornej a vonkajšej dimenzie bezpečnosti, teda aj potrebu komplexného prístupu k bezpečnostnej politike.

    Kľúčovým prvkom je kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie bezpečnostnej politiky SR, založenej na širokej politickej zhode.

     

    - Reklama -