Spišský hrad predstavuje nebezpečenstvo. Kritický stav pamiatky môže bezprostredne ohroziť okolie

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    „V dôsledku tejto skutočnosti vydávame upozornenie, že pre prístup do národnej kultúrnej pamiatky Spišský hrad je nutné použiť označenú prístupovú komunikáciu alebo riadne označený chodník. Zároveň vyzývame verejnosť, aby rešpektovala úplný zákaz vstupu a pohybu po úpätí kopca, pri hradnom brale a v blízkosti hradných múrov, kde hrozí akútne riziko pádu uvoľnených kameňov,“ upozornila Vášáryová.

    Nerešpektovanie zákazu pohybu môže podľa nej znamenať bezprostredné ohrozenie života.

    Ešte v závere októbra vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v Kežmarku schválila na projekt sanácie havarijného stavu hradu dotáciu pre Ministerstvo kultúry (MK) SR vo výške 4,8 milióna eur. Ide predovšetkým o opravu románskeho a západných palácov.

    V súčasnosti realizujú na Spišskom hrade rekonštrukciu kapitánskeho domu a budujú sa tiež inžinierske siete vo vnútri areálu. Požiadavku na financovanie projektu predložil rezort kultúry v Návrhu rozpočtu na roky 2020 – 2022.

    “Prostriedky budú na základe schváleného materiálu pridelené realizátorovi projektu v závislosti od možností rozpočtu kapitoly MK SR,” informovalo ministerstvo s tým, že výsledkom sanačných prác bude záchrana románskeho paláca a západných palácov a ich celkové sprístupnenie verejnosti.

    V dohľadnom čase by sa malo zrealizovať verejné obstarávanie na obnovu románskeho paláca, západných palácov a sanáciu hradného brala.

    Po jeho úspešnom ukončení sa budú môcť začať sanačné práce. “Ak nepríde ku komplikáciám v procese verejného obstarávania, dá sa predpokladať, že sa sanačné práce začnú na jar roku 2020, tak aby nadväzovali na predchádzajúcu etapu obnovy Spišského hradu, ktorá má byť ukončená v apríli, respektíve máji budúceho roka,” dodáva ministerstvo.

    - Reklama -