Ponúkajú pomoc. Na vyšetrovaní havárie lietadla sa chcú podieľať aj Francúzsko a Švédsko

    0
    Lietadlo sa zrútilo na predmestie Teheránu. (Autor: TASR)

    “Francúzsko je pripravené prispieť k potrebnému odbornému posúdeniu,” uviedol minister pre rozhlasovú stanicu RTL. Dodal, že musí vyjsť najavo pravda, pričom je potrebné zachovať úplnú transparentnosť.

    K možným príčinám zrútenia lietadla sa Le Drian nevyjadril.

    Švédsko, ktorého občania sú medzi obeťami havárie, medzitým vyjadrilo takisto záujem zapojiť sa do vyšetrovania. Švédsky premiér Stefan Löfven sa vo štvrtkovom večernom telefonáte zhodol s kanadským premiérom Justinom Trudeauom na tom, že správy o údajnom zostrelení lietadla iránskou protivzdušnou obranou zdôraznili nutnosť “plynulého, úplného a transparentného” vyšetrovania tejto udalosti, uviedla Löfvenova kancelária v piatkovom vyjadrení pre DPA.

    Lietadlo Boeing 737-800 leteckej spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA) sa zrútilo v stredu skoro ráno, krátko po vzlietnutí z medzinárodného letiska v Teheráne, odkiaľ malo smerovať do Kyjeva. Haváriu neprežil nikto zo 176 osôb na palube. Medzi obeťami je 82 Iráncov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov (vrátane 9 členov posádky), desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti.

    K zrúteniu stroja došlo len niekoľko hodín po tom, ako Irán zaútočil balistickými strelami na dve vojenské základne v Iraku, na ktorých pôsobia aj americkí a spojeneckí vojaci. Útok na základne bol odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul pri útoku amerického dronu pri Bagdade.

    Iránske úrady umožnili, aby zvyšky havarovaného lietadla preskúmali ukrajinskí vyšetrovatelia, tí však svoje zistenia zatiaľ nezverejnili. Irán prizval na spoluprácu pri vyšetrovaní havárie zástupcov americkej spoločnosti Boeing, ako aj expertov z Ukrajiny, Spojených štátov, Francúzska a Kanady.

    Ukrajinský minister zahraničných vecí Vadym Prystajko v piatok oznámil, že Spojené štáty poskytli Ukrajine “dôležité údaje” týkajúce sa stredajšej havárie. “Prezident Voldymyr Zelenskyj a ja sme stretli s predstaviteľmi Spojených štátov. Dostali sme dôležité údaje, ktoré budú spracované našimi expertmi,” citovala Prystajkov príspevok na Twitteri tlačová agentúra AFP.

    Zelenskyj v piatok nevylúčil možnosť, že ukrajinské lietadlo mohlo byť v Iráne zostrelené raketou. Zdôraznil však, že táto možnosť nebola zatiaľ ani potvrdená.

    Riaditeľ iránskeho úradu civilného letectva Alí Ábedzáde označil v piatok za “isté”, že lietadlo nebolo zostrelené raketou. Pre stanovisko leteckého úradu sú podľa neho rozhodujúce údaje z letových záznamníkov, ktoré zostali podľa neho neporušené a sú predmetom skúmania.

    Predseda vyšetrovacej komisie tohto úradu, Hasan Rezáíefar povedal v piatok zástupcom médií, že letové záznamníky budú otvorené ešte v priebehu tohto dňa v laboratóriu teheránskeho letiska Mahrabád. “Ak sa Iránu nepodarí vyťažiť informácie, požiada o pomoc pri analýze Rusko, Francúzsko, Kanadu alebo Ukrajinu, aby sa zabránilo poškodeniu týchto informácií,” prevzala agentúra TASS jeho vyjadrenie citované iránskou tlačovou službou IRNA.

    Podľa Rezáíefara sú však samotné záznamníky zrejme poškodené, hoci “pamäťové čipy môžu byť stále použiteľné”.

     

    - Reklama -