Dopravcovia z UNAS trvajú na svojich požiadavkách. Opäť hrozia štrajkom

    0
    Na snímke sprava podpredseda Únie autodopravcov Slovenska Stanislav Skala, zástupca Únie autodopravcov Slovenska Eugen Gunár a člen Únie autodopravcov Slovenska Vladimír Sopúch. (Autor: TASR)

    “Únia sa dištancuje od akýchkoľvek vyhlásení a podpisov zmlúv s Ministerstvom financií a Ministerstvom dopravy a výstavby Slovenskej republiky, ktoré odsúhlasil a podpísal Česmad Slovakia. Od dnešného dňa jedná Únia autodopravcov Slovenska samostatne,” uviedli dopravcovia v reakcii na zmierlivejší postoj zástupcov združenia Česmad k návrhom na zľavy z mýtneho a cestnej dane pre domácich dopravcov ponúknuté v minulom týždni MDV.

    Podľa ministerstva dopravy sú požiadavky UNAS nesplniteľné a Slovensko by sa podľa ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) schválením tohto návrhu dostalo aj do rozporu s európskymi pravidlami.

    Česmad v stredu (22. 1.) prijal návrh rezortu financií na úpravu dane z motorových vozidiel. Ten spočíva v zrušení malusov na vozidlá, ktoré majú viac ako 13 rokov. Aj autá, ktoré sú najstaršieho dáta, by tak mali mať minimálne nárok na 20-percentnú zľavu. Združenie je zároveň pripravené prijať návrh rezortu dopravy na zľavy zo sadzieb mýta od prvého kilometra. Na konci roka by sa malo spočítať, do ktorej zľavy kamión patrí, a podľa toho sa spätne aplikuje zľava od prvého kilometra.

    Podľa hovorkyne Ministerstva financií (MF) SR Alexandry Gogovej rokoval Érsek v pondelok o aktuálnom stave v kamiónovej doprave s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). O konkrétnych návrhoch budú ministri v stredu (29. 1.) informovať Vládu SR.

    „Ministerstvo financií aktuálne kvantifikuje dopady návrhu, ktorý rezortu predložilo združenie UNAS, a v ktorom autodopravcovia navrhli úplne nový systém výpočtu dane z motorových vozidiel,” uviedla Gogová. Rovnako aj rezort dopravy podľa hovorkyne prepočítava a vyhodnocuje posledný doručený návrh UNAS.

    „Je dôležité pripomenúť, že nie je dôvod vyvíjať nátlak a prijať extrémne rýchlo unáhlené riešenie v priebehu niekoľkých hodín či dní. Daň z motorových vozidiel za rok 2020 bude splatná koncom januára 2021 a rovnako tak zľavy z mýta je možné uplatniť až od začiatku júla tohto roka,” upozornila Gogová. Na nájdenie optimálneho riešenia je podľa nej dostatok času.

     

    - Reklama -