Príslušníci ozbrojených síl trénujú v rôznych polovojenských skupinách, varuje analytik

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Zmiznutie munície v Sklenom odhalili počas kompletnej inventarizácie nariadenej ministrom obrany Petrom Gajdošom po ukradnutí granátov a protitankových striel z muničného skladu v Trenčíne zistenom v marci. Gajdoš pre médiá uviedol, že po skončení sa kontroly skladov prijme opatrenia na zvýšenie bezpečnosti, výdaja a zabezpečenia skladov. Pripúšťal, že muničné sklady by mali strážiť len profesionálni vojaci.

    Rezort priznal stratu 300-tisíc kusov munície v Sklenom, no nespresnil kalibre. „Malo by ísť o malorážkové náboje, teda o kaliber 22, používaný pri výcviku,“ dozvedel sa týždenník Plus 7 dní od zdroja. Takýto kaliber sa používa pri vkladaných hlavniach, keď sa po úprave terčov dá trénovať aj s veľkými zbraňami. Možno ním zabiť, no má malú prieraznosť. Iné zdroje však hovoria o strelive malého kalibru.

    „To môže byť hocičo od nábojov do malorážky cez bežné náboje do pištolí až po samopalové náboje… Viete, deväťmilimetrový náboj do pištole, to je už smrtiaca zbraň,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. Myslí si, že zmiznutý arzenál by v prípade útoku polovojenskými skupinami alebo teroristami mohol spôsobiť veľmi vážne problémy, ak by napríklad zaútočili počas rokovania vlády.

    Naď si nevie predstaviť, že by ministerstvo obrany niekoľko stotisíc nábojov do ručných strelných zbraní pri preberaní fyzicky neskontrolovalo. Nemyslí si, že arzenál chýbal už od výrobcu. „Skôr si myslím, že muníciu v rámci stráženia niekto ukradol alebo zlyhal v evidencii. V prípade granátov, ktorých zmiznutie objavili ako prvé, sú indície, že došlo k odcudzeniu, lebo došlo k narušeniu pečate,“ uviedol Naď.

    Podľa Naďa je toto zlyhanie potrebné vysvetliť občanom aj spojencom. Portugalci spojencov vyzvali, aby spoločne riešili, ak im tiež niečo chýba, pretože môže ísť o koordinovanú akciu. Portugalsko 30. júna oznámilo zmiznutie množstva deväťmilimetrových nábojov, 18 granátov so slzotvorným plynom, 150 ručných granátov, 44 protitankových striel a 264 kusov plastických trhavín zo základne Tancos.

    Naď tvrdí, že medzi nižšími hodnosťami má vysoké percento ľudí sklony k extrémizmu, navyše aktívni príslušníci ozbrojených síl trénujú v rôznych polovojenských skupinách. „V organizáciách typu Asociácia slovenských vojakov, ktorá je podľa jeho slov už vo vyjadreniach vyslovene protisystémová a útočí na vedenie ozbrojených síl, pôsobia nielen aktívni vojaci, ale aj bývalí vysokí dôstojníci či ľudia z Vojenského spravodajstva,“ píše Plus 7 dní. To, že ministerstvo na túto tému nekomunikuje, považuje Naď za zlyhanie.

    - Reklama -