Soros opäť tvrdo udrel kvôli brexitu. Zamlčal však, čo urobil pred 25 rokmi

    0
    George Soros (Autor: TASR)
    V septembri 1992 špekulant Soros zaútočil na britskú libru, keď sa pustil do jej masívneho výpredaja. Reagoval tak okrem iného na zlú situáciu na britskom trhu a vyhlásenie guvernéra nemeckej Bundesbank Helmuta Schlesingera, podľa ktorého nebude krajina schopná udržať libru na súčasnej úrovni. Veľká Británia sa potýkala s vysokou infláciou aj nezamestnanosťou a všeobecne silnel tlak na oslabenie meny.
     
    Práve v tejto situácii sa Soros rozhodol konať. Hoci v tomto smere nebol zďaleka jediný, bol to práve on, komu sa neskôr pripísala faktická kapitulácia Bank of England. Vláda Johna Majora po pomerne krátkom čase kapitulovala a oznámila odchod Veľkej Británie z Európskeho mechanizmu výmenných kurzov (ERM). Špekulant Soros tak počas prvých niekoľkých týždňov zarobil na oslabení britskej libry závratné dve miliardy dolárov.
     
    Došlo k pádu libry a v krajine posilnila pozícia euroskeptikov aj ich názor, že by si mala krajina zachovať svoju menu. A bol to práve Soros, kto na tejto skutočnosti má svoj leví podiel. Jeho aktivity ukázali, že každá krajina s nezávislou menou je na tom lepšie. Napriek tomu teraz opäť Britom vyčíta ich rozhodnutie z minuloročného referenda, keď sa rozhodli EÚ opustiť. Skutočnosťou zostáva, že brexit predstavuje stratu pre Veľkú Britániu aj Európsku úniu,” napísal včera Soros.
     
    Soros síce uznáva, že britské referendum sa nemôže anulovať, ale voliči svoj názor zmeniť môžu. A všetko nasvedčuje tomu, že sa tak deje. Je to vidieť na snahe premiérky Theresy Mayovej, ktorá sa snažila posilniť svoju vyjednávaciu pozíciu s EÚ vyhlásením nových volieb. Namiesto úspechu však prišlo sklamanie a konzervatívci stratili parlamentnú väčšinu. Primárnym dôvodom boli plány na zavedenie tzv. dane z demencie, podľa ktorej by mali penzisti viac prispievať na dlhodobú zdravotnú starostlivosť.”
     
    Ak chce Mayová zostať pri moci, musí zmeniť svoj prístup k vyjednávaniu o brexite. Existujú určité náznaky, že tak chce urobiť. Mohol by sa dosiahnuť mäkší brexit a Veľká Británia by tak zostala súčasťou jednotného trhu na dostatočne dlhé obdobie, aby mohli byť splnené všetky potrebné kroky. Uľavilo by sa aj samotnej EÚ a jej rozpočtu. Dokončenie brexitu by mohlo trvať až päť rokov. Počas tohto obdobia sa budú konať ďalšie voľby a keď všetko pôjde dobre, obe strany by mohli uvažovať o svojom zblížení ešte pred samotným rozvodom,” dúfa Soros.
     
    - Reklama -