Mayová zostáva vo funkcii. Kráľovná jej dala požehnanie na zostavenie menšinovej vlády

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Theresa Mayová prehovorila po návšteve u britskej kráľovnej pred médiami a povedala, že výhrou vo voľbách jej strana dokázala, že má legitimitu na zostavenie vlády. Dala tým jasnú odpoveď labouristovi Jeremymu Corbynovi na jeho výzvu, aby odstúpila.

    Podľa Mayovej teraz Spojené kráľovstvo potrebuje istotu a sama vytvorí vládu, ktorá prevedie krajinu cez rokovania o brexite a dodrží určený časový rozvrh odchodu Británie z EÚ. Dodala, že bude spolupracovať so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP).

    Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že nevie, kedy sa začnú rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, ale na ich konci by mala byť dohoda. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier zasa uviedol, že rokovania by sa mali začať, keď bude Londýn pripravený. „Nevieme, kedy sa začnú rokovania o brexite. Vieme, kedy sa musia skončiť. Snažme sa čo najviac vyhnúť nedosiahnutiu dohody ako výsledku absencie rokovaní,“ uviedol Tusk na sociálnej sieti Twitter.

    Predseda Európskej rady tým reagoval na slová britskej premiérky Mayovej, ktorá povedala, že radšej nechce žiadnu dohodu o brexite ako takú, ktorá by mala byť nevýhodná pre Londýn. Tusk dal svojím vyhlásením najavo, že čas na rokovania je obmedzený. Dátum brexitu bol po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy stanovený na 29. marca 2019.

    „Rokovania o brexite by sa mali začať, keď bude Spojené kráľovstvo pripravené. Časový plán a pozícia EÚ sú jasné. Sústreďme sa spoločne na dosiahnutie dohody,“ komentoval výsledok britských predčasných volieb Barnier na Twitteri.

    EÚ je na brexit pripravená

    Európska únia je pripravená začať rokovania o odchode Spojeného kráľovstva zo spoločenstva, vyhlásil dnes v Prahe predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Dúfa, že v Británii po predčasných voľbách vznikne čím skôr nová vláda, ako informoval magazín Politico.

    „Sme pripravení začať rokovania. Dúfam, že Briti budú schopní čo najskôr vytvoriť stabilnú vládu. Nemyslím si, že teraz sa veci stali jednoduchšími, ale my sme pripravení,“ povedal pre Politico v rámci bezpečnostnej konferencie v Prahe predseda EK.

    Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová podľa agentúry Reuters zase uviedla, že je ťažké predpovedať, kedy bude mať Británia jasnú stratégiu na rokovania o brexite.

    Prvé kolo rokovaní o brexite je naplánované na 19. júna. Za Britániu by ich mala viesť premiérka Mayová.

    autor: TASR, du

    - Reklama -