Trump a európske médiá? Ani na starom kontinente nie je populárnou postavou

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Súčasný americký prezident Donald Trump asi ťažko niekedy získa cenu sympatií, no pokiaľ si chce aspoň trochu zlepšiť svoj nateraz zlý mediálny obraz, bude musieť na vzájomných vzťahoch so „siedmou veľmocou“ výrazne popracovať.

    Či už z objektívnych, alebo menej objektívnych príčin, zostáva fakt, že drvivá väčšina mediálnych výstupov je smerom k 45. hlave Spojených štátov ladená v negatívnom tóne.

    Ako zistilo vo svojej štúdii Shorenstein Center on Media, Politics and Public Policy, ktoré patrí pod Harvardovu univerzitu, počas prvých 100 dní, čo bol Trump v úrade prezidenta, mali médiá ďaleko od  priateľského tónu.

    Jeden z autorov štúdie Thomas  E. Patterson však médiá pranieruje za zaujatosť a neobjektivitu.

    „Po väčšinu týždňov od začiatku svojho prezidentovania dostal Trump rozsiahly mediálny priestor, avšak bez jedinej veľkej témy, kde by bol Trumpov obraz aspoň čiastočne viac pozitívny ako negatívny. Týmto médiá stanovili nový štandard v rámci nepriateľského novinárskeho pokrytia správ o prezidentovi,“ píše Patterson.

    Okrem silných tamojších titulov (Washington Post, New York Times, Wall Street Journal), respektíve známych TV programov na celoštátnych staniciach (CNN, CBS, NBC a Fox), sa autori zamerali aj na tri silné európske „značky“. Menovite na britskú BBC, nemeckú ARD, ako aj prestížne noviny Financial Times.  

    Nepopulárny, no nie až tak úplne

    A výsledok? Z pohľadu Trumpa katastrofálny, predovšetkým v Nemecku. ARD totiž až 98 % správ mala v negatívnom duchu proti Trumpovi.

    Ako však zdôrazňuje Deutsche Welle, nie je to až také nepriateľské, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

    „Je dôležité spomenúť, že to priamo neznamená, že vyslovene novinári ARD kritizovali Trumpa. Negatívny výstup zahŕňa aj príbehy, v ktorých je prezident kritizovaný treťou osobou, prípadne správy a reportáže, ktoré skrátka len negatívne reflektujú skutočnosť smerom k Trumpovi.“

    Neefektívna kvantitatívna analýza?

    Christian Stöcker z Hamburskej univerzity dokonca celú metodológiu danej štúdie podrobil kritike.

    „Táto metodológia je pochybná. Nie som si istý, či kvantitatívna analýza je tou správnou metódou, ako dospieť k tomu, o čo naozaj ide.“

    Jedným dychom však dodáva: „Novinári nemôžu za to, že sa Trumpovi dostáva negatívnej publicity. Je to spôsobené ním samotným, ako aj jeho vládou.“ 

    - Reklama -