Analytik Campbell zvažuje možnosti: Buď bol útok USA v Sýrii úspešnejší, ako je nám dovolené vedieť, alebo…

    0
    Na snímke odpálenie striel Tomahawk z americkej vojnovej lode USS Ross (Autor: TASR)
    Obchodník – prezident Trump sa stal obeťou: 1.) ambícií – svojich vlastných prameniacich z narcizmu, 2.) jeho militaristov – poradcov bojujúcich celý svoj život za dominanciu svoju a USA, a 3.) neschopnosti vykonať vlastnú dôsledkovú analýzu svojho politického a vojenského konania,“ podotýka hneď na úvod úvahy o americkom raketovom útoku v Sýrii Campbell.
     
    Útok bol podľa autora pripravovaný dlho dopredu. Spochybňovať to vraj môžu len naivní neznalci alebo propagandistickí demagógovia.
     
    Horšie však je, že sa tým Trump znemožnil v očiach svojho hosťa, čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, na to sa vraj v Číne nezabúda.
     
    A to vraj stále nie je to najhoršie. Trump si sám pod sebou podrezáva konár, pretože nariadil útok bez súhlasu Kongresu, ako to podľa Campbella vyžaduje americký zákon.
     
    V skutočnosti sa v USA vedú spory o to, na aké typy útokov potrebuje prezident súhlas Kongresu a kde stačí jeho vlastné rozhodnutie, napríklad s dodatočným posvätením Kongresu. Podobné spory sa v USA vedú desiatky rokov.
     
    V neposlednom rade útok predstavil Trumpa ako bábku Pentagónu a CIA,“ píše k tomu Campbell.
     
    Celý komentár TU. 
     
    Trump navyše svojím počínaním značne oslabil vyhliadky na spoločný boj proti terorizmu bok po boku s Ruskou federáciou. Preto by možno bolo dobré, keby bola zrušená plánovaná cesta amerického ministra zahraničia Rexa W. Tillersona do Moskvy.
     
    Podľa Campbella by to navyše poskytlo trochu času Európskej únii, ktorá podľa analytika zase bezmyšlienkovite schválila americkú agresiu.
     
    Pre európsku verejnosť predstavuje raketový útok bez súhlasu BR OSN tiež viacrozmernú výzvu. Buď bol útok úspešnejší, ako je nám dovolené vedieť, o čom ale po zhliadnutí dronovej fotodokumentácie letiska po útoku pochybujem, alebo USA klamú ešte viac, než si je možné predstaviť. Prečo nezačal Trump bombardovať o deň alebo dva skôr, pred vysokou návštevou z Pekingu? Chcel azda Trump varovať Si Ťin-pchinga? Testovať jeho reakciu a pripraviť ho na bombardovanie Severnej Kórey bez súhlasu RB? Ako dlho budú stačiť 2 percentá HDP ako adekvátny príspevok do NATO, ktoré nás rovnako neochráni v hodine pravdy? Môže si EÚ dovoliť riskovať zatiahnutie do vojny členských štátov EÚ vs NATO, keď v USA existuje možnosť štyroch ľudí rozhodnúť o agresii a beztrestne narušiť Ústavu USA?“ pýta sa Campbell v texte pre server VašeVěc.cz.
    - Reklama -