Že v Rusku nemožno kritizovať vládu? Tak si prečítajte, čo všetko sa tam odohralo na odovzdávaní filmových cien

    0
    Ilustračné foto: Moskva, Rusko (Autor: SITA)

    V ruskom hlavnom meste sa konalo udeľovanie prestížnych filmových cien Ruskej akadémie kinematografického umenia Nika. Tohtoročný ceremoniál zaznamenal zrejme rekordný počet politických prejavov súvisiacich s masovými protestmi spred niekoľkých dní.

    Tento rok išlo o 30. jubileum odovzdávania týchto prestížnych filmových cien v Rusku. Na úvod si teda zúčastnení pripomenuli rok 1987, keď došlo v atmosfére gorbačovovskej perestrojky k prvému odovzdávaniu filmových ocenení.

    Samotné udeľovanie cien tento rok veľa prekvapení neprinieslo; ceny boli udelené presne tým umelcom, u ktorých sa to predpokladalo. Oveľa zaujímavejšia však bola samotná atmosféra odovzdávania cien a výstupy jednotlivých umelcov.

    Všetko sa odohrávalo v štýle odovzdávania nedávnych amerických Oscarov s tým, že namiesto o Donaldovi Trumpovi a rastúcom aktivizme v Spojených štátoch hovorili ruskí umelci predovšetkým o demonštráciách, ktoré sa konali pred pár dňami a v rámci ktorých zaplavili najmä mladí Rusi takmer 100 miest naprieč celou eurázijskou krajinou.

    Napríklad Vitalij Manskij, ktorý získal ocenenie za svoj dokumentárny film s názvom V lúčoch slnka, uviedol, že „Rusko sa ešte zatiaľ nezmenilo na Severnú Kóreu“. „Všetko sme pokazili, prišli sme o vlastnú krajinu, preto sme na tom ešte horšie ako ľudia v Severnej Kórei. Tí sa do toho systému narodili, nič iné nepoznajú. My sme mali voľbu,“ povedal umelec.

    Objavom roka za scenár a réžiu filmu Zberateľ sa stal Alexej Krasovskij, ktorý sa takisto vyjadril k masovým protestom. „V nedeľu 26. marca vyšiel za našu slobodu do ulíc ruských miest ohromný počet ľudí. Zadržali viac ako 1 000 osôb, čo je dvojnásobný počet ľudí, ktorí tu dnes sedia v sále, dokážete si to predstaviť?“ opýtal sa. „Mnohí z tých ľudí už boli odsúdení, čo znamená, že strávia svoje narodeniny v ruských väzniciach namiesto toho, aby boli doma so svojou rodinou. Preto by som vás, tu prítomných, chcel poprosiť, aby ste využili svoj vplyv a pokúsili sa nejako ovplyvniť osud tých zadržaných. Koniec koncov sú to naši diváci, musíme sa za nich postaviť,“ dodal umelec a za búrlivého potlesku odišiel z pódia.

    Ešte dlhší prejav k spomínaným protestom predniesol svetoznámy ruský režisér Alexandr Sokurov, ktorý si prebral jednu z hlavných cien. „Rovnako ako mnohí z vás som v nedeľu pozorne sledoval to, čo sa odohrávalo v našej krajine. Mal som pocit, že vláda robí ohromnú chybu v tom, akým spôsobom sa správa k našej mládeži. Ja som strávil dlhé roky na univerzite a dobre poznám mentalitu mladých ľudí. Naša dnešná vláda ich, bohužiaľ, odmieta vyslyšať,“ prednášal svoje slová z pódia za stáleho aplauzu.

    „Problém je v tom, že vláda sa bojí konfrontácie s mladými ľuďmi. Som za to, aby bol prijatý zákon zakazujúci hrubo nakladať najmä s mladými dievčatami. Keby ste videli tie hrôzy z minulej nedele, akým spôsobom sa polícia správala k mladým dievčatám. Bolo to naozaj hrubé násilie,“ zdôraznil. „My všetci nesieme ohromnú zodpovednosť. My všetci, ktorých sa situácia mládeže a všeobecne vzdelávania týka, musíme bojovať, bojovať za lepšie zajtrajšky. Musíme uchrániť našu mládež od barbarizmu a ďalších možných politických katastrof,“ zakončil svoj prejav ruský režisér Sokurov, uznávaný za svoju tvorbu po celom svete.

    Opozícia v Spojených štátoch

    Nedávna vlna protestov naprieč Ruskom sa stala predmetom debát aj v americkom Senáte, kde senátor Marco Rubio zvolal špeciálnu komisiu, ktorá pozostávala z expertov na danú problematiku, v snahe prísť s riešením, ako by mohli Spojené štáty pomôcť mladým ľuďom a všeobecne opozícii v Rusku.

    „Najhoršie, čo sa vám môže v Amerike stať, je to, že keď prehráte vo voľbách, stratíte svoju pozíciu a musíte ísť pracovať ako platený analytik. To je to najhoršie, čo sa vám tu v Amerike môže stať,“ uviedol senátor Marco Rubio na úvod stretnutia, na ktorom sa zúčastnil aj známy ruský aktivista a predseda neziskovej organizácie Otvorené Rusko Vladimir Kara-Murza.

    „V Rusku je situácia evidentne iná, tam môžete ľahko prísť aj o život. Zdá sa, že takmer každý týždeň skončí nejaký človek, ktorý je nejakým spôsobom spätý s Ruskom, či už ide o diplomata, alebo nejakého Putinovho kritika, v márnici. Často sa to deje za hranicami Ruska, najnovší prípad bol na Ukrajine,“ spomenul Rubio.

    „Donekonečna nám predkladajú štatistiky, ktoré poukazujú na to, že Vladimir Putin sa v Rusku teší podpore 80 % obyvateľov. Na to môžem povedať len jedno – keby som ovládal médiá v tejto krajine, tešil by som sa tu podobnej obľube. […] Dianie z ostatných dní a týždňov v Rusku dokazuje, že stále väčšia časť najmä mladej ruskej populácie je politicky aktívna a nebojí sa ukázať svoju nevôľu voči Putinovmu režimu. V tejto súvislosti by ma zaujímalo, čo môžeme my tu v Spojených štátoch urobiť pre to, aby sme týchto mladých ľudí podporili,“ opýtal sa Rubio prítomných expertov.

    „Prekvapil ma rozsah celej akcie, nie demografia jej účastníkov. V uplynulých niekoľkých rokoch – odkedy sme založili Otvorené Rusko – sme zorganizovali mnoho rôznych akcií a stretli sa s ohromným počtom najmä mladých Rusov. To, čo je deň čo deň očividnejšie, je fakt, že ľudia v Rusku sú čoraz angažovanejší. Nimi zvolená rola aktívnych občanov je silnejšia ako strach,“ uviedol známy ruský aktivista Vladimir Kara-Murza pred americkým Kongresom.

    „Hovorím o ,Putinovej generácii‘, o ľuďoch, ktorí sa narodili a vyrástli za jeho vlády. Putin týchto ľudí pomaly stráca. Mladí ľudia dôverujú oveľa viac Twitteru a YouTubu ako federálnym televíznym kanálom,“ dodal Kara-Murza.

    Ruská vláda dostala strach z možnej eskalácie protestných akcií

    Deň po celonárodných ruských protestných akciách vtrhla ruská polícia do kancelárskych priestorov Fondu boja proti korupcii, ktorý pomáhal protestné akcie organizovať a o všetko sa prostredníctvom niekoľkých mediálnych platforiem delil s miliónmi Rusov.

    Celú budovu obkľúčili policajní dôstojníci, ktorí najprv prerušili dodávky elektrickej energie v budove. Neskôr celú budovu evakuovali a všetkých prítomných zamestnancov Fondu boja proti korupcii zadržali.

    Celkovo zadržali 20 zamestnancov, a to vrátane samotného Navaľného. Polícia zhabala aj všetku techniku.

    - Reklama -