Takto to ďalej nepôjde. Bilión eur. Toľko dlžia juhoeurópske štáty, ktoré môžu ohroziť existenciu EÚ

    0
    Eurobankovky a mince (Autor: SITA)
    Trhy podľa expertov začínajú v Európe vykazovať znaky toho, že sa podmienky vracajú k tým z roku 2011, keď štáty Európskej únie sužovala dlhová kríza. Tá sa začala v roku 2009 a vážne poškodila nielen štáty na juhu starého kontinentu. 
     
    „Alarm znova začína zvoniť. Pripomína to budovanie krízy v eurozóne z roku 2011,“ tvrdí Simon Derrick zo spoločnosti BNY Mellon.
     
    Viaceré štáty eurozóny vrátane Grécka, Talianska, Španielska či Cypru neboli schopné splatiť alebo prefinancovať svoj štátny dlh. Európska centrálna banka (ECB) používa na hodnotenie úrovne štátneho dlhu svoj systém, z ktorého dáta ukazujú, že je len otázkou času, kedy sa súčasný systém zrúti. 
     
    Podľa odborníkov sa Španielsko, Grécko, Taliansko a Portugalsko zadlžujú stále viac, až prídu do bodu, že ich dlhy budú nesplatiteľné. 
     
    Samotná Banca d'Italia dlhuje ECB rekordných 364 miliárd eur, čo predstavuje 22 % HDP Talianska. Španielsko na tom nie je o nič lepšie s dlhom 328 miliárd eur, čo je takmer tretina celkového rozpočtu krajiny. 
     
    Grécko je kapitola sama osebe, pretože dlhuje miliardy aj Medzinárodnému menovému fondu, ale Európskej centrálnej banke (ECB) je helénska republika dlžná 72 miliárd eur. Podobne je na tom aj Portugalsko. Celková „sekera“ Atén u medzinárodných veriteľov je vyše 300 miliárd eur. 

    Hrozí rozpad EÚ?

    Pred prípadnou katastrofou spôsobenou enormnými dlhmi krajín na juhu Európy varuje analytik David Fuller, ktorý tvrdí, že údaje ECB sú veľkým varovaním. Fuller si myslí, že tí, ktorí boli proti odchodu Veľkej Británie z EÚ, ešte len zistia, čo sa blíži. 
     
    V odkaze na snahy britských investorov zostať zubami-nechtami v Európskej únii Fuller prirovnal zotrvanie v EÚ k šialenstvu. „Bude to kruté prebudenie pre politických zástancov zotrvania (v EÚ) od Snemovne lordov až po škótskych nacionalistov,“ uviedol Fuller s tým, že práve Škóti sú striktne proti odchodu z EÚ a hrozia referendom o zotrvaní, čo by mohlo spôsobiť vnútroštátne problémy. 
     
    „Je ťažké predstaviť si, ako by mohlo byť odlúčenie od EÚ nerušivé, už len preto, že je to ten posledný výsledok, ktorý by ľudia očakávali,“ tvrdí analytik v rozhovore pre portál Express
     
    Fuller Európskej únii nedáva veľké nádeje a tvrdí, že by bolo lepšie, keby sa štáty vrátili k obchodným dohodám a samostatnému vládnutiu. „Európa vrátane Británie by bola na tom oveľa lepšie ako obchodné spoločenstvo nezávislých, samostatne riadených krajín so svojimi vlastnými nezávislými vládami,“ povedal o EÚ. 
     
    - Reklama -