Na Slovensku bujnie neofašizmus, tvrdí New York Times

    0
    Róbert Švec (Autor: Reprofoto/ nytimes.com)

    Článok sa začína časťou venovanou predsedovi Slovenského Hnutia Obrody Róbertovi Švecovi. Titulná fotografia článku je dokonca z 11. marca tohto roku, z Čakajoviec pri Nitre, ktoré sa stali dejiskom konania osláv 78. výročia vzniku prvej Slovenskej republiky. Na fotografii stojí Švec a uctieva si pamiatku exprezidenta Jozefa Tisa. Ako sa píše v článku nytimes.com, Švec je nabudený a trúfa si svoje mimoparlamentné hnutie dostať do Národnej rady Slovenskej republiky.

    Známy denníktiež píše, že takto sa európsky neofašizmus dostáva z tieňa von a tvrdí, že predseda SHO vstupuje do priestoru banskobystrického župana Mariana Kotlebu. Denník svojich čitateľov oboznamuje s Kotlebovou politickou kariérou. Pripomína, ako v roku 2013 vyhral voľby do vyšších územných celkov v Banskobystrickom samosprávnom kraji a pokračuje úspechom v minuloročných parlamentných voľbách.

    V článku sa vyjadruje aj bloger Ján Benčík: „Nazvali ma židom a povedali, že by som mal zomrieť, zomrieť, zomrieť.”. Priestor dostal aj šéf Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev, ktorý môže byť protikandidátom Kotlebu v jesenných župných voľbách. „Sú proti Američanom, Maďarom, židom, ľuďom čiernej pleti a Aziatom,” hovorí Mičev.

    Samotný Švec v článku svoju príslušnosť k neonacizmu odmieta. „Keď Američania priniesli svoje vlajky do parkov alebo na verejné akcie, nikto nič nepovedal,” vyjadril sa predseda SHO s tým, že keď to urobia oni, označujú ich za neonacistov.

    - Reklama -