Keď chce terorista spáchať útok, vybaví si najprv zbrojný pas. To si zrejme myslí Európska komisia, spustil v Bruseli Sulík

    0
    Richard Sulík (Autor: Reprofoto: Facebook)
    O sprísňovaní držby strelných zbraní sa začalo v Európskej únii intenzívne hovoriť v roku 2015 po teroristických útokoch v Paríži. Už vtedy bolo jasné, že odporcovia držby strelných zbraní sa budú snažiť zakázať či obmedziť držbu poloautomatických zbraní, a teraz k tomu urobili európski zákonodarcovia ďalší krok. 
     
    Európsky parlament schválil novelizovanú smernicu o strelných zbraniach, ktorá zavádza prísnejšie pravidlá. Tie sa budú týkať zbraní na streľbu slepými nábojmi a nedostatočne deaktivovaných zbraní, ktoré boli využité pri teroristických útokoch v Paríži. 
     
    Kritici opatrenia, medzi ktorých patrí aj Richard Sulík, tvrdia, že zákon nič nezmení, pretože na zločiny páchatelia zväčša nepoužívajú legálne držané strelné zbrane. „Komisia si zrejme myslí, že terorista, keď chce spáchať nejaký útok, tak si najprv vybaví zbrojný pas a potom si legálne obstará zbraň,“ uviedol ironicky Sulík v Európskom parlamente. 
     
    Predpoklad, že opatrenie pomôže znížiť hrozbu teroristických útokov v EÚ, tak ako to obhajujú jeho predkladatelia, je podľa Sulíka naivný. Slovenský europoslanec preto hlasoval proti smernici. Tá vstúpi do platnosti až vtedy, keď ju schvália všetky členské krajiny Únie. 
     
    Navrhovaná smernica ukladá členským štátom povinnosť vytvoriť nový monitorovací systém na vydávanie a obnovu licencií na držbu zbraní. 
     
    - Reklama -