Erdogan sa ozval a opäť sa zatriasla zem. Slová, ktoré u mnohých vyvolajú kypenie žlče

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    “Poznáme Holandsko a Holanďanov z masakry v Srebrenici. Poznáme ich zhnitý charakter z ich tamojšej masakry 8000 Bosniakov,” citovala Erdogana tlačová agentúra AP.

    Prezident v príhovore k zdravotníkom, ktorý vysielala naživo televízia, označil tiež Nemecko a Holandsko za “darebácke štáty”, ktoré škodia Európskej únii. Zdôraznil, že neochota oboch krajín umožniť tureckým ministrom vystúpiť tam na predreferendových zhromaždeniach znižuje význam Európskej únie ako symbolu zákonnosti, ľudských práv a slobôd.

    “Európa je príliš dôležitý kontinent, aby bol ponechaný na milosť darebáckym štátom,” vyhlásil Erdogan.

    Turecko podľa jeho slov požiada o pomoc Organizáciu islamskej spolupráce a ďalšie organizácie, aby zintenzívnili boj proti tomu, čo tureckí predstavitelia nazvali nenávisťou voči cudzincom a označili za rasistické a protiislamské trendy.

    Erdogan tiež povedal, že Turecko zváži ďalšie sankcie proti Holandsku, ale nekonkretizoval ich.

    Spor medzi Holandskom a Tureckom vznikol po tom, ako Holandsko znemožnilo počas uplynulého víkendu dvom členom tureckej vlády usporiadať tam predreferendové zhromaždenia. Erdogan prirovnal holandský prístup k tureckým ministrom k “pozostatkom nacizmu” a diplomatická roztržka sa rozhorela naplno.

    - Reklama -