Kniha o zničení západnej civilizácie migračnou vlnou je po 40 rokoch bestsellerom. Rasizmus alebo predpoveď? A čo s tým má Trump?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Hlavný stratég prezidenta Donalda Trumpa je pravidelne terčom kritiky aj za to, že cituje zo spomínanej knihy Tábor svätých. Raspailova novela zo začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia je podľa kritikov Stephena Bannona rasistická tak ako jeho svetonázor. 
     
    Americký portál Huffington Post doslova napísal, že „Tábor svätých rozpráva groteskný príbeh o migrantskej invázii na zničenie západnej civilizácie“, a nezabudol dodať, že táto „neuveriteľne rasistická francúzska novela je spôsob, akým Steve Bannon vysvetľuje svet“. 
     
    Novela Jeana Raspaila je spočiatku o tom, ako belgická vláda v indickom Bombaji prijme nariadenie, na základe ktorého majú byť indické deti adoptované a vychovávané v Holandsku. Politika je však neudržateľná a zrušená. Eventuálne dôjde k tomu, že belgický konzulát zaplavia rodičia, ktorí sa chcú vzdať svojich detí, aby sa nemuseli starať o toľko hladných krkov. Miliónová masa Indov neskôr obsadí prístavy a na starých lodiach sa vydá do Európy, predovšetkým do Francúzska. Médiá, akademické elity a katolícka cirkev, v čele ktorej stojí pápež z Latinskej Ameriky, príchod flotily podporuje. Paríž nie je ochotný proti imigrantom použiť silu a keď už predsa len silové riešenie pripustí, vojaci stratia vôľu bojovať. Ostatné európske krajiny nasledujú francúzsky scenár, pričom prístup Európanov motivuje vznik ďalších imigrantských flotíl v Indii, Afrike a v Indonézii. Odoláva len Švajčiarsko, ktoré je však vyhlásené za darebácky štát a musí sa podvoliť.

    Kniha sa končí vytvorením multirasového francúzskeho štátu, v ktorom sú však belosi občanmi druhej kategórie, rozhodnutím britskej kráľovnej oddať následníka trónu za ženu z Pakistanu a inváziou Číňanov na Sibír, ktorej čelí jediný opitý ruský vojak.

    Obľúbené dielo Trumpovho stratéga 

    Fikcia z Raspailovho diela je podľa viacerých odporcov migrácie desivou víziou súčasného diania v Európe, ktorú spisovateľ predostrel pred vyše štyridsiatimi rokmi. Zrejme preto používa odkazy na toto dielo aj Trumpov hlavný stratég. Už v roku 2015 prirovnal Bannon príchod veľkého množstva migrantov do Európy k udalostiam z knihy francúzskeho autora. 
     
    Zdá sa, že odkazy na Tábor svätých sú obľúbenou metaforou Stephena Bannona. „Celé dianie v Európe je o imigrácii. Je to globálny problém dneška, je to taký globálny Tábor svätých,“ odkázal člen Trumpovej administratívy na knihu ešte začiatkom minulého roka. 
     
    Rovnako vlani Bannon zopakoval, že to, čo sa deje v Európe, už nie je iba obyčajná migrácia. „Je to skutočne invázia. Nazval by som to Táborom svätých,“ povedal v januári 2016. Na svoju zrejme obľúbenú knihu sa Bannon znova odvolal aj vlani v apríli. Trumpov hlavný stratég bol šéfom konzervatívneho portálu Breitbart, ktorý je podľa jeho vlastných slov „platformou pre alternatívnu pravicu“. 

    Tvrdá kritika

    Kniha Tábor svätých je obľúbená najmä medzi odporcami migrácie a v roku 2011 sa vrátila medzi bestsellery. Profesorka francúzštiny Cécile Alduyová zo Stanfordovej univerzity, ktorá je odborníčkou na súčasnú krajnú pravicu vo Francúzsku, považuje dielo Jeana Raspaila za rasistické. „Používa rasu ako základnú charakteristiku postáv. Popisuje obsadenie Európy vlnami migrantov, ktoré sa vyplavia na pobrežie ako mor,“ tvrdí Alduyová. 
    - Reklama -