Judáš, žid, buzerant, zapredanec, prečítal si Eduard Chmelár. Vyhrážajú sa mu obesením. Svojim kritikom nič nedaroval

    0
    Eduard Chmelár (Autor: TASR)
    „Tak som sa počas dnešného dňa dozvedel, že som judáš, žid, buzerant, zapredanec a že takých ako ja obesia medzi prvými…“ napísal v úvode svojho statusu na sociálnej sieti Eduard Chmelár. Agresívne vyjadrenia spustilo pondelkové vydanie jeho komentára na portáli Aktualne.sk, kde sa analytik vyjadril, že podľa jeho názoru sú „tohtoročné voľby do vyšších územných celkov len o Marianovi Kotlebovi“. 
     
    Hnev prívržencov krajnej pravice vzbudili zrejme aj riadky, v ktorých Chmelár vyzýva „politikov, ktorí to majú v hlave upratané, aby nehazardovali s budúcnosťou nášho štátu a zjednotili sa v tomto kľúčovom zápase proti nástupu fašizmu“. 
     
    Medzi správami plnými osobných invektív boli podľa Chmelárovho vyjadrenia na sociálnej sieti Facebook aj také, v ktorých mu ľudia hrozili smrťou. „Paradoxne, tie vyhrážky smrťou prišli aj od ľudí, ktorí ma ešte pred niekoľkými dňami velebili za moje protivojnové postoje,“ píše analytik. 
     
    Ľudí, ktorí ho teraz odsúdili, podľa Chmelára zaujalo zrejme niečo iné než mier či jeho protivojnové názory. „Mojou motiváciou však nie je nenávisť voči Američanom, ale úsilie o spravodlivý a mierový život vo svete. Ja som na tieto prudké zmeny nálad zvyknutý, lebo keď hovoríte veci otvorene, vždy sa nájdu ľudia, ktorí vás milujú a ktorí vás nenávidia,“ konštatuje. 
     
    Chmelár tvrdí, že nikto nemôže dokázať lepšie fakt, že kotlebovci sú fašisti než oni samotní. „Naozaj nemienim venovať svoj vzácny čas vysvetľovaniu, prečo sú kotlebovci fašisti a prečo táto fotografia nie je obrázok z karnevalu v Riu,“ píše analytik k fotografii, na ktorej je Marian Kotleba a jeho prívrženci vo vojenských uniformách Hlinkovej gardy z čias vojnového slovenského štátu. 
     
    V závere svojho statusu Chmelár vyzdvihuje otvorený list pracovníkov Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa, ktorým vyslovili protest a hlboké znepokojenie nad tým, že na slávnostný akt udeľovania čestného titulu doctor honoris causa jednému z najuznávanejších odborníkov na medzináboženský dialóg profesorovi Abrahimovi Khanovi boli pozvaní aj poslanci ĽS NS. 
     
    Občiansku statočnosť podľa analytika preukázali aj študenti Katedry filozofie FF UKF, ktorí sa vo svojom otvorenom liste rektorovi nielen dištancovali od celej akcie a zdôraznili, že takéto praktiky sa na škole nedejú v ich mene. „Títo mladí ľudia vzopretím sa vedeniu školy riskujú najviac. Zaslúžia si, aby ste ich v tomto proteste a petícii podporili aj vy,“ píše Chmelár a prikladá odkaz na spomínanú petíciu
     
    V závere Chmelár napriek neutíchajúcej spŕške kritických správ a komentárov konštatuje, že „s fašistami sa nevyjednáva“, ale naopak bojuje. 
     
     
     
    - Reklama -