Biznis v zdravotníctve. Dve firmy bývalého šéfa finančnej správy a tretia z paneláku vykazujú miliónové obraty

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa organizácie Transparency International Slovensko sa má v posledných rokoch dariť v zdravotníctve trom novým firmám na trhu, pričom dve vlastní bývalý šéf finančného riaditeľstva Igor Krnáč a tretia má známky schránkovej firmy. Má ísť o miliónové sumy.

    Týkať sa to má podľa blogu Trancparency akciovky Med Partners, ktorá má od založenia po troch rokoch tržby okolo 7,5 milióna eur, eseročka DCX viac ako dva milióny a ProPharma Group za dva roky obrat 5,5 milióna eur.

    V prípade Med Partners má ísť dokonca o prípad, keď táto spoločnosť súťažila sama so sebou a potom predávala za dvojnásobok bežnej ceny. Týkalo sa to nákupu nočných stolíkov pre vojenskú nemocnicu v Ružomberku. Napokon predražený nákup v hodnote vyše milióna zrušili. Tá istá nemocnica však nakúpila aj dezinfekčný prístroj od spoločnosti DCX, ktorý mal byť tiež predražený. Suma bola vyše stotisíc eur.

    Zaujímavosťou je, že obe tieto spoločnosti mali do začiatku februára 2017 aj rovnakú adresu Gorkého 5 v Bratislave, ale aj rovnakého spolumajiteľa Igora Krnáča, bývalého šéfa Finančnej správy SR, ktorý bol v roku 2012 odvolaný za zlyhanie pri zavádzaní nového informačného systému a v marci roku 2013 sa dal na podnikanie.

    Za tri roky uzatvorila spoločnosť Med Partners podľa Transparency so štátom zmluvy v hodnote viac ako sedem miliónov eur. „Zdá sa, že nielen ružomberský tender zaváňa predražením. V univerzitnej nemocnici v Košiciach – v komisii sedel Branislav Paška, synovec bývalého šéfa parlamentu –  v roku 2014 nakupovali v dvoch častiach dva anesteziologické prístroje. Pre obe časti prišla len jedna ponuka od Med Partners,“ píše Transparency s tým, že typovo rovnaký prístroj kúpila nemocnica v Prahe o tretinu lacnejšie.

    Jedným z najčastejších súperov vo verejnom obstarávaní proti Med Partners je firma Vitalite, ktorá sídli na rovnakej ulici vo Zvolene ako spoločnosť DayCom Group, ktorej dala Med Partners v roku 2014 pôžičku. A v prípade, keď 18 tendrov vyhral Vitalite, tak konkurentom bol Med Partners. V piatich prípadoch súťažil Med Partners aj s majetkovo prepojenou spoločnosťou DCX.

    Treťou úspešnou spoločnosťou je podľa Transparency International Slovensko eseročka ProPharma Group, ktorá uzavrela v poslednom čase v spolupráci so spomínanou DCX zmluvu s ministerstvom obrany na dodávku liekov v sume 360-tisíc eur. ProPharma Group je inak americká firma a táto slovenská ProPharma Group sa na ňu podobá aj obsahom svojho webu, ktorý je celý v angličtine. Konateľ Jozef Varečka však neskôr Transparency priznal, že s americkou firmou nič spoločné nemajú.

    Jej sídlo je dokonca v paneláku na Devínskej Novej Vsi a hoci má za dva roky obrat vyše päť miliónov eur, vykazuje náklady, kde vyplatia pre piatich zamestnancov menej ako 300 eur mesačne.

    - Reklama -