Stretli sa na benzínke, bolo ich sto a boli z Afriky. Slovo dalo slovo a zrazu z toho bola hromadná bitka

    0
    „Džungľa“ v Calais (Autor: Jan Rychetský)

    K roztržkám medzi africkými migrantmi dochádza v tejto oblasti pomerne často. Napokon Steenvoorde leží len asi štyridsať kilometrov vzdušnou čiarou od Calais, kde sa dlhé mesiace zdržiavali tisíce ilegálnych migrantov v smutne preslávenom tábore „Džungľa“. Obyvatelia mesta sa často sťažovali úradom na zvýšenú kriminalitu a neprístojné správanie obyvateľov tábora. Francúzska vláda dlho váhala, než rozhodla o zrovnaní tábora so zemou.

    Ako uvádza agentúra AFP, do hromadnej bitky bolo zapojených asi sto migrantov z Eritrey a Sudánu, ktorí si medzi sebou vybavovali účty. Podľa anonymného policajného zdroja sa gangy dohadovali o svojom území, ale diskusia sa čoskoro zvrhla do neľútostného súboja. Všetko z diaľky pozorovali zamestnanci čerpacej stanice, ktorí privolali policajtov o 20.45 h. Keď však sudánski a eritrejskí „inžinieri a programátori“ uvideli prichádzajúcich strážcov zákona, rozutekali sa v blízkom lese.

    Policajtom sa podarilo zaistiť len šesť ťažko zranených účastníkov bitky, ktorí neboli schopní utiecť. Tých niekoľko minút po jedenástej hodine previezli do najbližšej nemocnice. Asi štyridsať kilometrov od miesta konfliktu sa nachádzal nielen utečenecký tábor „Džungľa“, ale aj tábor Grande-Synthe, kde doteraz bývajú tisíce ilegálnych migrantov. Menší tábor existoval aj priamo v Steenvoorde, ale úrady ho vlani zlikvidovali.

    Podľa informácií denníka Le Figaro sa o to prvýkrát pokúsili v júli, keď z tábora „vyexpedovali“ asi šesťdesiat obyvateľov. Druhý pokus uskutočnili úrady v novembri a bol už predsa len o niečo úspešnejší. Ako však dokazuje najnovší incident, miestni obyvatelia sa stále nemôžu cítiť bezpečne. A to isté platí pre vodičov kamiónov, pre ktorých je odpočívadlo pri Steenvoorde na ceste do Veľkej Británie častou a obľúbenou zastávkou.

    Zatiaľ naposledy bolo v oblasti takto živo dva dni pred vlaňajším Štedrým dňom, keď sa kamión s asi dvanástimi ilegálnymi migrantmi na palube pokúsil preraziť policajnú zátarasu a dostať sa do zhruba dvadsať kilometrov vzdialeného prístavu Dunkirk. Dvaja z policajtov vtedy spustili paľbu v snahe prinútiť vodiča kamióna – plateného prevádzača –, aby zastavil. Traja z migrantov sa pokúsili ešte počas jazdy kamión opustiť a spôsobili si ťažké poranenia. Dvaja z nich sa dokonca ocitli v priamom ohrození života.

    - Reklama -