Prelomové rozhodnutie. Môže spustiť novú utečeneckú vlnu

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Členský štát EÚ je povinný udeliť žiadateľovi humanitárne vízum, ak existujú vážne a preukázateľné dôvody domnievať sa, že v prípade jeho neudelenia mu hrozí mučenie či neľudské a ponižujúce zaobchádzanie. Vo svojom stanovisku pre Európsky súdny dvor (ESD) to uviedol jeho generálny advokát Paolo Mengozzi, ako konštatoval server s tým, že súd sa zaoberá prípadom sýrskej rodiny z Aleppa, ktorej belgické úrady zamietli žiadosť o udelenie takéhoto víza.

    Rodina s tromi deťmi sa vlani v októbri obrátila na belgickú ambasádu v Libanone, kde požiadala o humanitárne víza. Chcela sa na ich základe dostať do Belgicka a tam požiadať o azyl.

    Belgické úrady však žiadosť zamietli práve v súvislosti s plánovanou žiadosťou o azyl – keď chcela rodina požiadať o azyl, mala podľa úradníkov zjavne v úmysle zostať v krajine dlhšie ako deväťdesiat dní, čo je obdobie platnosti humanitárneho víza, píše server.

    Lenže Sýrčania sa proti rozhodnutiu odvolali a kauza sa tak cez belgickú Radu pre spornú cudzineckú agendu dostala až na stôl Európskeho súdneho dvora. Ten rada požiadala o pomoc s výkladom vízových pravidiel v kontexte Charty základných práv EÚ.

    Ako server uvádza, stanoviskom generálneho advokáta ESD sa Súdny dvor nakoniec nemusí riadiť. Paolo Mengozzi však vo svojom postoji zdôraznil, že chartou zakotvené základné práva, ktoré musia dodržiavať všetky orgány členských štátov, sú zaručené všetkým bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú.

    Aktuálne Mengozziho stanovisko sa podľa servera dočkalo búrlivého ohlasu. Politici sa obávajú precedensu, ktorý môže nakoniec viesť až k ďalšej masívnej utečeneckej vlne.

    Ako však server dodáva, Súdny dvor EÚ bude o oficiálnom prijatí stanoviska ešte hlasovať.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -