Nechutné. Takto sa ISIS zameriava na deti

    0
    Tábore pre sýrskych utečencov neďaleko hraníc so Sýriou (Autor: TASR)

    Správa think-tanku Quilliam uvádza, že asi 88 300 detí migrujúcich bez sprievodu, ktoré podľa bezpečnostnej agentúry Europol akoby zmizli, sa pravdepodobne mohlo stať obeťami radikalizácie zo strany teroristov. Poukazujúc na nedostatky zo strany európskych krajín v ochrane maloletých utečencov, ktorí cestujú sami, varuje správa pred nábormi detí džihádistami a radikalizáciou aj v utečeneckých centrách.

    Nikita Maliková, vedecká pracovníčka Quilliam, objasňuje: Mladí žiadatelia o azyl sú terčom extrémistických skupín, pretože sú náchylnejší na indoktrináciu. Muži môžu byť schopnými bojovníkmi a dievčatá zase môžu časom vytvoriť novú generáciu regrútov. Táto správa vznáša požiadavky tak na národné, ako aj medzinárodné opatrenia, ktoré majú za cieľ bojovať proti obchodovaniu s deťmi, extrémizmu a modernému otroctvu.

    Správa hovorí, že mladí utečenci bez sprievodu sú najnáchylnejší k radikalizácii, ak sú oddelení od svojich rodičov, ktorí zostali vo svojej domovskej krajine, a sú ohrození násilím radikálnych skupín. Mnohí mladí sa však radikalizujú aj sami prostredníctvom online propagandy.

    Maliková identifikovala, že džihádistické skupiny cielia na utečencov svojimi online propagačnými materiálmi pomerne hojne. Od júna do konca minulého roka eviduje Quilliam 263 príkladov, keď sa džihádisti snažili presvedčiť utečencov, aby sa pridali k džihádu, konvertovali na islam a bojovali proti neveriacim.

    Pri pohľade na on-line materiály ISIS, Talibanu, al-Káidy, al-Shabaabu v Somálsku a Boko Haram v Nigérii, výskumníci zistili, že spomínané štyri islamistické skupiny zmienili utečencov vo svojich propagandistických materiáloch za posledných sedem mesiacov každý deň. Vo viac ako polovici z týchto prípadov išlo o navádzanie utečencov na pridanie sa k džihádu.

    Výskumníci okrem toho v správe identifikovali aj rad rizikových hotspotov, kde sú utečenci a mladí ľudia obzvlášť citliví na nábor extrémistickými organizáciami. Jedným z najviac ohrozených regiónov je severoafrické pobrežie, kde ISIS údajne ponúka utečencom priemerne okolo 1 000 eur ako motivačný príspevok, keď sa k nim pridajú. Ďalším silne rizikovým regiónom je južná Líbya, kde ISIS výmenou za naverbovanie ponúka migrantom akúsi zľavu na pašerácke služby do výšky zhruba 600 eur.

    Podľa think-tanku sú však zraniteľní voči radikalizácii aj mladí utečenci, ktorí síce neboli radikalizovaní priamo teroristami, ale boli po príchode do cieľových európskych destinácií konfrontovaní s radom faktorov, ktoré k radikalizácii prispievajú. Medzi ne podľa Malikovej patrí napríklad nedostatočná miera integrácie, ale aj absencia zabezpečovania základných potrieb, pohody a duševného zdravia.

    - Reklama -