Kolaps zdravotníckych zariadení hrozí aj v druhom polroku, hovorí šéf Asociácie nemocníc Slovenska. Pre PL tiež vysvetlil, prečo sa to opakuje

0
Marián Petko (Autor: TASR)

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) združujúca 74 neštátnych nemocníc sa dohodla so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou na podmienečnej úprave platieb na obdobie od 1. 3. 2017 do 30. 6. 2017. Vy ste predtým hovorili, že ak nemocnice nezískajú peniaze potrebné na zvýšenie miezd nemocničných lekárov, sestier a pôrodných asistentiek, hrozí zdravotníckym zariadeniam kolaps. Znamená táto dohoda so VšZP, že situácia je „zažehnaná“?

Na rokovaniach s VšZP sme našli spoločnú reč, môžem potvrdiť, že situácia v prvom polroku nie je taká hrozivá, ale ak nedôjde k dofinancovaniu na úrovni okolo 150 miliónov eur, tak kolaps hrozí reálne v druhom polroku. VšZP si dala do dodatku,  že ich navýšenie platieb je podmienečné. Nemocnice ANS musia akceptovať opatrenia, ktoré sú súčasťou Ozdravného plánu VšZP a po druhé do 30. júna poisťovňa získa dodatočné finančné zdroje na pokrytie zvýšených mzdových nákladov nemocníc, ak peniaze neprídu, zníži nám platby na úroveň roka 2016. 

Čiže, ak peniaze štát neuvoľní, situácia sa dostane tam, kde bola pred pár týždňami, teda opäť by hrozil kolaps?

Áno. Nemôže sa stať, že nám zákon ukladá navýšenie platov, ďalej nám štát prikáže, aké počty zdravotníkov máme mať, nemôže nám to vykryť. Situácia na šesť mesiacov je ale vyriešená.

Čo zatiaľ budete robiť?

Budeme na to poukazovať, rokovať so zdravotnými poisťovňami, určite by sme zvolali odvetvovú tripartitu, musíme robiť to, čo je v rámci legislatívy, musíme napríklad informovať médiá.

A keď nepríde k dofinancovaniu?

Naše možnosti sú ako v minulosti, museli by ich pocítiť zamestnanci. Ale to nie je fér, aby problém, ktorí vytvorili politici, sa preniesol na bremená nemocníc a zamestnancov. Už sa to v minulosti dialo, delili sa úväzky, krátili sa, prepúšťali sa zamestnanci. A mohlo by sa stať aj to, že by došlo k podaniu na Ústavný súd SR, či zákon nie je v rozpore s ústavou tak ako kedysi sesterský zákon, keď rozhodnutie bolo v tom zmysle, že nie je možné prikázať neštátnym zariadeniam zvyšovať platy a pritom nám na to nedať prostriedky.

Koľko peňazí potrebujete na pokrytie nárastu platov.

Pätnásť miliónov eur, ale celkovo na dofinancovanie zdravotníctva treba 150 miliónov eur.

Prečo sa táto situácia opakuje pomaly každý rok?

Odpoveď je jednoduchá. Súvisí to s financiami. Kým priemer Európskej únie vo výdavkoch na zdravotníctvo je viac ako 10 percent hrubého domáceho produktu, u nás je to okolo osem. Nezabudnite, že tento rok išlo do zdravotníctva od štátu o vyše 120 miliónov eur menej ako minulý rok.

Ako asociácia združujete 74 nemocníc. Je takáto situácia momentálne všade podobná?

Áno, vo väčšine nemocníc nebude taká stabilná situácia ako minulý rok, ale zatiaľ nám neavizovali nemocnice kritickú situáciu.

- Reklama -